2024. május 18. Szombat, Erik, Alexandra.
 
Korszerûsítik a Trilak soroksári festéküzemétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-18 10:58:44
Korszerûsítik és automatizálják a Trilak soroksári gyárában mûködõ, vizes bázisú festéket gyártó üzemét; a 340 millió forintos beruházásnak köszönhetõen a gyártási kapacitások legalább 15 százalékkal nõnek - közölte a Trilak Festékgyártó Kft. kedden az MTI-vel az új üzem avató ünnepségének alkalmából.

A közlemény szerint a napokban helyezik üzembe a világszínvonalú, számítógépes irányítású porkezelõ rendszert a Trilak vizes bázisú festék üzemében, Soroksáron. A korszerû silóberendezés a felhasznált poranyagok közel felét fogja zárt rendszerben feldolgozni, melynek során évente 74 ezer zsák megemelését váltja ki.

A beruházásnak köszönhetõen 3,7 millió kilogramm alapanyag automatikusan, pontosan, számítógéppel vezérelve kerül a gyártásba, csökken a belsõ anyagszállítás igénye és a porterhelés, vagyis tovább javulnak a munkakörülmények, valamint lerövidülnek a gyártási idõk.

A rendszer két új és egy felújított porsilóból, valamint az épület tetején elhelyezkedõ mérlegtartályokból áll. A festékgyártáshoz szükséges poranyagok zsákok helyett tartálykocsiban érkeznek a silókba, innen pontos recept szerint mérve a mérlegtartályokba, onnan pedig gombnyomásra a festékgyártó berendezésekbe.

Az üzem egyéb új berendezésekkel is bõvült, aminek során a gyártási kapacitása 15 százalékkal növekedett. Ezt részben a hazai piacon, részben külföldön szeretnék értékesíteni. Eddig Csehországban, Szlovákiában és Romániában forgalmazták a Trilak termékeit, az új beruházáshoz kapcsolódóan azonban azok már a lengyel, holland és francia vásárlókhoz is eljuthatnak.  2014-ben várhatóan összesen 7000 tonna terméket exportálnak, ugyanekkor az angliai piacra lépéshez szükséges elõkészületek is megkezdõdtek.

A beruházást a cégcsoport saját erõbõl finanszírozta, és ezzel Magyarországon alakította ki a vakolatok közép-európai gyártóbázisát. Az elmúlt években több mint 800 millió forint beruházást hajtott végre a Trilak, aminek legnagyobb projektje ez a 340 millió forint értékû vizesüzem-bõvítés és -modernizálás volt. A beruházási tevékenység folytatódik a következõ években is, mind a termeléskorszerûsítés és kapacitásnövelés, mind a hazai festékboltoknak nyújtott modernizálási támogatás (boltfelújítások) formájában.

Az amerikai PPG-csoporthoz tartozó Trilak Festékgyártó Kft. a magyarországi festékgyártás 106 éves hagyományát viszi tovább - áll a közleményben. A cég 1992 óta van teljesen külföldi tulajdonban. A Trilak évtizedek óta piacvezetõ Magyarországon 40 százalékos festékpiaci részesedéssel. Bár a hazai festékfelhasználás mennyisége az építõipar nehézségei miatt jelentõsen visszaesett, a Trilak megõrizte piacvezetõ szerepét, és az export növelésével továbbra is eredményes. Exportja az elmúlt években meghaladta a 2 milliárd forintot. A beruházás révén az export hamarosan a termelésének 30 százalékára nõ, ezzel is megõrizve a hazai munkahelyeket. A most bõvített vizes üzemben szezonban 30 munkavállaló dolgozik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek