2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

Bérbe adott ingatlan adásvétele során erõs tárgyalási, akár zsarolási helyzetbe hozhatja a bérlõket a 2014. március 15-én hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) - közölte a Szecskay Ügyvédi Iroda hétfõn az MTI-vel.

A pénzkövetelés elévülésének megszakításához már nem elég az egyszerû fizetési felszólítás, pert kell indítani és azt végigvinni az adós ellen – közölte az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) egyik elõírásával kapcsolatban a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda hétfõn az MTI-vel.

A március 15-én hatályba lépett új Polgári törvénykönyv (Ptk.) megfogalmazása szerint termékszavatosság esetén a vásárló nem csak az eladóval, hanem közvetlenül a gyártóval vagy a kereskedõvel szemben is érvényesítheti a szavatossági jogát, így javítást, cserét kérhet – ez utóbbiak eljárási szabályait tette közzé a nemzetgazdasági miniszter a legutóbbi Magyar Közlönyben.

Az új Ptk. egyik új szabálya szerint, ha egy társaság eredménytartaléka negatív, vagyis nem fizethet osztalékot, akkor tagjainak nem teljesíthet semmilyen egyéb kifizetést sem – hívja fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda, amely szerint ebbõl az is következhet, hogy a tagok a munkaszerzõdés alapján járó munkabért sem vehetik fel.

« 1. oldal »