2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Megostromolták a rendõrkapitányságotForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-10 15:24:48
Valami van de nem az igazi - mondta Rajkin úgy harminc éve. Egy az interneten terjedõ rémes sztori kapcsán is ez derült ki: van valóságalapja, de még- sem egészen úgy /szerencsére/ ahogy azt a levelekben írják.

Egy meghökkentõ történetet elmesélõ email kering az Interneten, s mint kiderült, az abban olvashatók – a naponta kapott több tucatnyi hoax-szal ellentétben – jó része igaz. Bár az esemény, amirõl az elektronikus levél beszámol, Nagykátán történt, jónak látjuk foglalkozni vele, mert a sajtóban valóban nem kapott túl nagy publicitást az ügy. A levél írója egy nyugalmazott rendõr fõtörzszászlós és arról számol be, hogy "úgy három héttel ezelõtt egy éjjel több száz cigány megtámadta a Nagykátai Rendõrkapitányságot", majd azzal folyatódik, hogy a sajtó "elhallgatta" a történetet: való igaz, az elmúlt hetekben nem lehetett még csak hasonlót sem találni a hírügynökségi jelentések között. Mivel a nagykátai kapitányság-ostrommal kapcsolatban az elsõ híradások valójában egy blogon jelentek meg (szintén a fentebb említett törzszászlós tollából), csak fenntartásokkal lehetett hiteles forrásból származó információként kezelni. Ennek ellenére utánanéztünk, valójában mi is történ(hetet)t Nagykátán.

A levélbõl az derül ki, hogy D. József rendõrzászlós járõrszolgálat közben igazoltatott egy "cigánygyereket", akit az utcán megvert, majd elõállított a kapitányságon. Ezen felháborodva gyûlt "több száz cigány" a rendõrség épülete elé, és követelte az elõállított fiatalember szabadon engedését, miközben õrjöngve azt "üvöltözték", hogy megölik a járõrt, s hogy nyomatékot adjanak a szavaiknak, a rendõrség bejárati ajtaját rángatták, ütötték. A kapitányságon állítólag csak hárman tartózkodtak, ezért a Pest megyei Rendõr-fõkapitányságtól és a készenléti rendõröktõl "könyörögtek" erõsítésért. A levélíró záró gondolatként felveti: "nem mindennapos, hogy több száz cigány be akar törni egy kapitányságra, hogy ott rendõrt lincseljen".

Elõször is azt kellett tisztáznunk, hogy valóban volt-e hasonló esemény, és ha igen, az mikor történt: mivel rendõrök elleni támadások – és a hivatalos eljárás során bántalmazást elkövetett, illetve ezzel megvádolt rendõrök – ügyében hivatalból a nyomozó ügyészség nyomoz, ésszerûnek látszott megkeresni a Pestvidéki Nyomozó Ügyészséget, ahol nem hivatalosan megtudtuk: valóban történt szeptember végén rendbontás a nagykátai rendõrség elõtt.

Az ügyrõl azonban csak a Pest Megyei Fõügyészség szóvivõje, Csecserics István nyilatkozhatott, akitõl megtudtuk: október 14-én kezdett az ügy részleteinek felderítéséhez a nyomozó ügyészség. A szóvivõ elmondta: szeptember 23-án este tíz óra után néhány perccel nagyobb tömeg verõdött össze a nagykátai rendõrkapitányság elõtt, és követelte a korábban ott elõállított fiatalember szabadon bocsátást. A rendõrség épülete elõtt hangoskodtak, és verték az ajtók, azonban közben nem sérült meg egyetlen rendõr sem. Amikor a kapitánysághoz megérkezett a telefonon kért erõsítés, a tömeg szétszéledt, fizikai erõszakra nem került sor. A cselekmény elkövetése után azonnali intézkedéseket hajtottak végre, de a tanúk és a potenciális elkövetõk felkutatása még csak most kezdõdött, ezért gyanúsítottként még senkit sem hallgatott ki a nyomozó ügyészség. A rendõrség elleni "ostrom" résztvevõi (számukat nem sikerült megnyugtatóan tisztázni: egyes források szerint "több száz", mások szerint "több mint húsz fõs csoport") ellen csoportosan elkövetett hatóság eljárásának akadályozása bûntette miatt folyik az eljárás. Arra a kérdésünkre, hogy D. József rendõrzászlós ellen indult-e eljárás bántalmazás gyanújával, a szóvivõ elmondta: arra vonatkozóan nem merült fel adat, hogy D. József indokolatlanul erõszakot alkalmazott volna az elõállított fiatalember ellen.

A levélíró azt is nehezményezi, hogy sem a nagykátai kapitány, sem a bûnügyi vezetõ nem sietett a rendõrségen ostrom alatt álló kollégái segítségére, de mint megtudtuk, õk kérték az erõsítést, ami megjelenése végül véget vetett az "ostromnak".

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!