2024. április 27. Szombat, Zita.
 
A Magyar Nemzet meglebegtette az enyhítés forgatókönyvétForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-04-29 13:27:53
Első körben várhatóan a négyszáz négyzetméternél kisebb alapterületű, jelenleg zárva tartó boltok nyithatnak újra a májustól esedékes enyhítési folyamat során, míg a fokozatosság elve szerint a hónap közepéig a vendéglátóhelyek, nyitott teraszok következhetnek, pünkösdig pedig a szálláshelyeknek is lehet esélyük az újranyitásra az országban,írja saját értesülésként a kormányhoz közismerten jó csatornákkal rendelkező Magyar Nemzet.

A lap szerint a nagyobb méretű iparcikküzletek, a boltláncok tipikusan plázákban lévő egységei vagy például a jelentősebb bútor- és sportszeráruházak is a hónap második felére vagy végére juthatnak újra hozzá a teljes üzemelés lehetőségéhez, attól függően, miként alakul a járvány tetőzése utáni egészségügyi helyzet.

A lap azt írja, a vendéglátóhelyek számára is körvonalazódik ugyan a folytatás, de például várható, hogy az étkezőhelyeken szabályozzák a helyben fogyasztás körülményeit a vendégtérben elhelyezhető létszám vagy a fogadható társaság mérete alapján az asztalok között optimális, 1-1,5 méteres távolság feltételével.

Az is elképzelhető, írják, hogy úgy lehet majd limitált létszámú éttermi programon részt venni, ha arra előzetesen bejelentkeznek az érdeklődők, hogy ne fordulhasson elő tumultus egy-egy nyilvános étkezőhelyen. A nagyobb rendezvények, vásárok, fesztiválok megtartásáról a nyári hónapok előtt még biztosan nem lesz szó a lap értesülései szerint.

A lap hozzáteszi: maszk és hasonló védőfelszerelés előírása jöhet nem csak a vásárlók, turisták körében, hanem "a kereskedelmi egységek, szolgáltatók másokkal közvetlen kontaktusba kerülő alkalmazottainál" is, pincéreknél, jegyértékesítőknél.

A lap úgy tudja, "az is előfordulhat", hogy változik a hagyományos boltok nyitvatartási ideje is, de az egységes szabályt az önkormányzatok a helyi viszonyokhoz igazíthatják. Emellett két óránál várhatóan nem lesz hosszabb és korábbi időpontban végződhet majd a 65 év felettieknek megállapított, 9–12 óráig tartó beszerzési idősáv hétköznaponként, mint azt már napokkal ezelőtt is írta lap.

Gulyás Gergely kedden azt mondta, a kormány szerdán, azaz ma dönt a korlátozások enyhítéséről "Most vagyunk abban a helyzetben, hogy a szigorú járványügyi intézkedések után elkezdjünk gondolkodni arról, merre és milyen formában van kiút", mondta a miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. A kormány döntéséről várhatóan a csütörtöki Kormányinfón számolnak majd be, hacsak Orbán Viktor meg nem előzi a tájékoztatót mondjuk egy facebookos bejelentkezéssel.

Hasonlókat mondott kedden Palkovics László miniszter is, aki szerint most jön "az ereszd meg", azaz a lazítások ideje. Azt mondta, "a személyes kontaktusok számának növekedésével várhatóan nőni fog a fertőzöttek és a súlyos betegek száma, de az ő megfelelő ellátásukra már fel vagyunk készülve".

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!