2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Szabad lesz a vodka a volánnálForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-03 18:08:05
A jelenleg érvényes nulláról 0,3 ezrelékre kívánják emelni a vezetés során megengedett alkoholszintet.

Szabad lesz a vodka a volán mögött Ukrajnában

 

Ukrajna - Az ukrán közlekedésrendészet a közeljövõben eltörli az alkoholfogyasztásra vonatkozó zéró toleranciát. A jármûvezetõk ezek szerint a jövõben akár egy féldeci tömény elfogyasztása után is volán mögé ülhetnek Ukrajnában.

Az Egészségügyi Minisztériumnál aggályosnak tartják a könnyítést. A jelenleg érvényes nulláról 0,3 ezrelékre kívánja emelni a vezetés során megengedett alkoholszintet az Ukrán Állami Közlekedésrendészet, jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Szerhij Kolomijec, a rendészet országos parancsnoka. A Fakci címû lap pénteki cikkében közli, hogy ez a mennyiség körülbelül fél deci vodkának, egy pohár sörnek, illetve 2-3 deci száraz bornak felel meg.

A közlekedésrendészet vezetõje az újítást a nyugat-európai tapasztalatokkal indokolta, illetve azzal, hogy a jelenleg érvényes zéró tolerancia alapján ittas vezetés miatt azok is felelõsségre vonhatók, akiknél bizonyos gyógyszerek hatására 0,2 ezrelék véralkoholszintet mutatnak ki.

A döntés az ukrán egészségügyi tárcánál komoly felháborodást váltott ki. A minisztérium álláspontja szerint ugyanis a szóban forgó könnyítés nyomán megnövekszik majd az ittas vezetõk által okozott balesetek száma. Más vélemények szerint pedig a zéró tolerancia eltörlése melegágyává válhat a közlekedésrendészet berkeiben már eddig is meglehetõsen elterjedt korrupciónak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!