Vöröshúspánik: máris kevesebb kolbász fogy | Forrás: origo.hu |
Utolsó módosítás: 2015-11-26 20:55:42 | Nyomtatás - Hír webcíme: www.biharlap.hu/hir/19962 |
Biztosan emlékeznek még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkeltõ húsokról szóló felhívására, és a húsipar pánikszerûcáfolataira is: szerintük a kijelentések alaptalanok és tudománytalanok voltak, és feleslegesen ijesztgették a kedves fogyasztókat.
Azóta már tudjuk, hogy ez egy végletekig lebutított értelmezése volt az egészségügyi közleménynek. Azonban kiderült, a húsosok félelmei sem voltak alaptalanok.
A henteseknek nem jött jól az egészségügyi felhívás
Fotó: Dudás Szabolcs - OrigoNem sok idõ telt el azóta, az eddigi eredmények alapján a britek már mostkomoly visszaesésrõl számoltak be a vörös-és feldolgozott húsok eladását illetõen– írja a Foxnews. A friss felmérést az IRI Retail Advantage végezte: megállapították, hogy mindössze két héttel a húsok rákkeltõ hatásainak bejelentése után több mint egymillió kilogrammal kevesebb szalonnát és kolbászt értékesítettek az Egyesült Királyságban.
Kevesebb kolbászt esznek a britek
Fotó: Szabó Gábor - OrigoA csomagolt kolbászfélék eladási rátái 15,7 százalékkal csökkentek október vége óta, a szalonnáé 17, a fagyasztott vöröshúsoké pedig 10 százalékkal. A kutatást levezénylõk szerint ez a jelentõs változás annak tudható be, hogy az emberek komolyan veszik, ha egy WHO-hoz hasonló, nagy presztízsû szervezet nyilatkozik:„Eddig is tudtuk, hogy bizonyos típusú húsok és rákos megbetegedések között kapcsolat van, azonban ha ezt egy globális elismert szervezet mondja és a média is felkapja, azonnal hat az emberek vásárlási szokásaira”.
Arról egyelõre nincs hír, hogy a hazai húsfogyasztás visszaesett-e, azonban alig várjuk a legfrissebb felmérések adatait.