2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Legális módszer autósoknak - ezt a rendõrség is támogatjaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-06 21:28:45
Traffi Hunternek hívják azt a mobilalkalmazást, amelyet gyõri fiatalok fejlesztettek ki, és a rendõrség is támogatja.

Borbély Roland fejlesztõ a Napközben keddi adásban elmondta, az újabb traffipaxfigyelõ program adatbázisának több forrása van. Az egyik a hivatalos fix traffipaxfelsorolás, amely az alkalmazásban térképen és listában is megjelenik. Ha valaki közeledik egy mérõhelyhez, akkor a Traffi Hunter értesíteni tudja.

A rendõrség hivatalos oldalára, a police.hu-ra minden hónapban felkerülnek az elõzetes sebességmérés-tervezetek, amelyeket a Traffi Hunter rendszeresen feldolgoz, és ezek is elérhetõk az alkalmazásban. A közösségépítés céljából felhasználói jelentés funkció is került a programba. Ha valaki bejelent egy traffipaxot, akkor az információ bekerül egy központi rendszerbe, amely mobiljukon keresztül értesíti a többi felhasználót is.

A szintén Traffi Hunter-es Bölöni Károly hangsúlyozta, hogy nem traffipaxblokkolóról van, szó, hanem egy teljesen legális alkalmazásról. A fejlesztõ, aki a Széchenyi István Egyetem közlekedésmérnöki szakán tanul, elmondta, az ingyenes alkalmazás az egész országot lefedi. Az eszköz tesztelése közben az derült ki, hogy városon kívül 5 és 20 kilométer közötti távolságból jelzi a traffipaxot, városon belül pedig a felhasználó 300 méter és 3 kilométer között távról érzékelheti a sebességmérõt. A készülék csipogással figyelmezteti a sofõrt.

Pausz Ferenc, a GRSP Magyarország Egyesület ügyvezetõ igazgatója szerint, bár vannak, akik szerint álságos arról beszélni, hogy a traffipaxot elõrejelzõ készülékek javítanak a közlekedésen, õ mégis úgy látja, hogy valamit azért tényleg segítenek. Az igaz, hogy a sebességmérõktõl távol az autósok jellemzõen ismét nagyobb tempóra váltanak, de legalább arra az idõre, amíg a traffipaxok közelében járnak, lelassítanak az elõírt sebességre.

Berzai Zsolt rendõr õrnagy a Kossuth Rádió mûsorában azt mondta, a hatóság célja, hogy „bármilyen eszközzel” csökkentse a közlekedési balesetek számát. A személyi sérüléses balesetek 28 százalékát gyorshajtók okozzák. Ezen adat javításához, a drasztikus csökkentéshez a rendõrségnek minden lehetõséget meg kell ragadnia. A rendõrség ezért a Traffi Hunter fejlesztõivel is együttmûködik, akik tavaly keresték meg a hatóságot, hogy a támogatását kérjék az alkalmazáshoz. Ezen a rendõrök elõször meglepõdtek, mert ilyen felkérést nem mindennap kapnak. Az ötletet átgondolva azonban úgy látták, hogy az akár a rendõrség hasznára is válhat.

Ezzel ugyanis mondhatni megtöbbszörözik a sebességmérõ eszközök számát, hiszen az alkalmazás nem csak a traffipax helyén figyelmeztet, hanem már jóval azt megelõzõen is – mondta Berzai Zsolt rendõr õrnagy. Bekeményít a rendõrség: mindenhol lesz traffipax

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!