2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Választás 2014 – A választási felkészülésrõl adott összegzést az NVIForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-05 22:43:38
Az országgyûlési választási felkészülésrõl számolt be szombati budapesti sajtótájékoztatóján a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetõje.

Pálffy Ilona elmondta: vasárnap reggel 6-tól este 7-ig lehet szavazni Magyarországon 3176 település 10 386 szavazókörében; a névjegyzékbe 8 millió 19 ezer 566 választópolgárt vettek fel, ebbõl átjelentkezéssel 120 304 szavazhat, a 97 külképviseleten pedig 28 162.

Emlékeztetett: négy évvel ezelõtt 8800-an jelezték az elsõ forduló elõtt, hogy külképviseleten kívánnak szavazni, most több mint háromszor ennyien, és duplájára nõtt azok száma is, akik nem a lakóhelyükön kívánnak voksolni, hanem egy másik magyarországi településen.

Pálffy Ilona elmondta: az amerikai kontinensen az idõeltolódás miatt már szombaton megkezdõdött a szavazás, egyelõre semmilyen rendellenességrõl nem kaptak hírt.

Magyarországon 3176 település 10 386 szavazókörében várják a szavazókat, összesen 106 egyéni választókerületben választanak egyéni választókerületi képviselõket, 93 mandátumot pedig országos listán osztanak szét a pártok között.

A péntek 16 órai határidõig több mint 60 ezren igényeltek mozgóurnát, további igényléseket már csak a szavazás napján 15 óráig lehet benyújtani a szavazatszámláló bizottságnál.

Az NVI elnöke kitért arra, hogy “elterjedtek olyan hírek”, hogy azok a határon túliak, akik levélben szavazhatnak, a választásig lakóhelyet létesítenek Magyarországon, hogy így befolyásolják a szavazást. Pálffy Ilona felhívta a figyelmet: ha valaki átvette a levélszavazási csomagot, és ezt követõen létesít Magyarországon állandó lakcímet, csak egyéni jelöltre voksolhat vasárnap. Összesen 79 ilyen választópolgár van, a legtöbben, heten Vásárosnaményban létesítettek lakhelyet – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy aki elveszítette a választásról szóló értesítõjét, hol nézheti meg, hogy hol szavazhat, az NVI elnöke elmondta: ezt lehet ellenõrizni az interneten, a www.valasztas.hu oldalon és a 1818-as telefonszámon.

A szavazás este 7 óráig tart, de a 7 órakor sorban állók még szavazhatnak. Amíg valahol sorban állás van, azaz nem zárják le a szavazókörben a voksolást, addig az összes többi szavazókör eredményét sem hozhatja nyilvánosságra a Nemzeti Választási Iroda – mondta. Hozzátette: a sok átjelentkezõ miatt elképzelhetõ, hogy csak este háromnegyed 8-ra vagy 8-ra tudják befejezni mindenhol a szavazást, és ezután közölhetik az elõzetes eredményeket.

Mivel nincs általános kampánycsend, a közvélemény-kutatók a korábbi felmérések eredményét a szavazás napján is nyilvánosságra hozhatják, de az exit pollokat csak 19 óra után lehet közölni. A 19 órai határidõ független attól, hogy addig az összes szavazókör bezárt-e.

Pálffy Ilona elmondta azt is, hogy délelõtt Patyi Andrással, a Nemzeti Választási Bizottság elnökével tájékoztatta az EBESZ megfigyelõit a választási felkészülésrõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!