2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
A nyári idõszak közlekedési és bûnelkövetési veszélyeire hívta fel a figyelmet a rendõrségForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-06 11:00:04
A nyári idõszak közlekedési, baleseti és bûnelkövetési veszélyeire hívta fel a figyelmet az Országos Rendõr-fõkapitányság (ORFK) csütörtöki, Omszki-tónál tartott sajtótájékoztatóján.

Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti fõosztályának vezetõje kiemelte, hogy ebben az idõszakban fokozott közlekedési veszélynek vannak kitéve a kerékpárosok és a gyalogosok. Hangsúlyozta: a kerékpárosok tehetnek legtöbbet a biztonságuk érdekében, például a fényvisszaverõ mellény használatával, a bicikli megfelelõ mûszaki állapotával, továbbá az alkoholfogyasztás elkerülésével. A baleseti adatok szerint sokan sérülnek meg kerékpárjukkal ütközés nélkül is az alkoholfogyasztás miatt – tette hozzá.

A nyári idõszakban fokozott veszélyforrás lehet a tiltott helyen fürdõzés is – mondta a fõosztályvezetõ. Az elmúlt idõszak adatai szerint a Balaton és a Velencei-tó egyre biztonságosabb, a szabad vizeken pedig a kijelölt fürdõhelyek használatát javasolta.

Németh Ágnes, az ORFK bûnmegelõzési osztályának vezetõje azt tanácsolta, hogy a szülõk a nyári szünidõben különösen figyeljenek gyermekeikre. Hangsúlyozta, hogy a dizájnerdrogok áldozatainak száma nõ, és 2010 óta egyre több az új pszichoaktív szer a magyar feketepiacon.

Ezeknek az anyagoknak az élettani hatásai nem ismertek, ezért egyetlen megelõzési módszer van: el kell kerülni a fogyasztásukat – mondta az osztályvezetõ.

Az internet veszélyeire is felhívta a figyelmet: mint mondta, a fiatalok közül sokan és könnyen ismerkednek a világhálón, és új ismerõseik kihasználhatják õket. Megbánhatják a fiatalok azt is, hogy bizonyos fotókat megosztanak a közösségi oldalakon – mondta -, mert egy-egy ilyen eset akár zsarolásig fajulhat.

Németh Ágnes a nyári idõszakra jellemzõ bûnelkövetések közül a strandlopásokat említette. Hozzátette: a fiataloknak a fesztiválok is vonzó célpontok lehetnek a nyáron, de ezeken a helyeken az autófeltörések, autólopások is gyakoriak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!