2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
ÁNTSZ: az ellenõrzött fürdõk, strandok többsége megfelelt a közegészségügyi feltételeknekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-09 15:22:38
A szezon elõtt ellenõrzött fürdõk, strandok többsége megfelelt a közegészségügyi feltételeknek, az országban 88 esetben kellett intézkedni szabálytalanságok miatt, de csak egy alkalommal szabtak ki bírságot – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken az MTI-vel.

Az ÁNTSZ közleménye szerint fürdõvíz által terjesztett tömeges megbetegedés és súlyos baleset 2014-ben eddig nem fordult elõ. A közegészségügyi vizsgálatok keretében a medencés közfürdõk 35 százalékát ellenõrizték május 31-éig, 278 helyszínen vizsgálódtak.

A tájékoztatás szerint a medencevíz minõségét illetõen az elvégzett vizsgálatok alapján elsõsorban az úgynevezett töltõ-ürítõ medencéknél tártak fel problémákat. Míg ezeknél 14 százalékban találtak kifogásolni valót, a vízforgatós medencéknél az arány négy százalék körül alakult. Az ÁNTSZ megjegyzi, hogy a létesítmények többsége ma már az utóbbi, korszerûbb technológiát alkalmazza.

Az ÁNTSZ szerint általános tapasztalat, hogy a folyamatosan üzemelõ közfürdõk sokkal jobban mûködnek, mint a kizárólag szezonálisan nyitva lévõk, vélhetõen a folyamatos megfelelési kötelezettségbõl adódó rutin miatt.

A tisztiorvosi szolgálat megjegyzi: a szezonálisan üzemelõ medencék, illetve a medencés fürdõk többsége azonban a kedvezõtlen idõjárás miatt még nem nyitott ki, június közepére várható a nyitásuk. A fokozott közegészségügyi ellenõrzést a nyitás utáni idõszakban végzik majd el. Az Országos Tisztifõorvosi Hivatal összesítése alapján az idei szezonban több mint 600 medencés fürdõ üzemel majd, ezek közül 294 egész évben, 309 pedig csak szezonálisan mûködik.

A közegészségügyi felügyelõk évrõl-évre ugyanazokkal a visszatérõ problémákkal találkoznak. A legtöbb kifogást az elmúlt évben is a vízminõséggel kapcsolatban fogalmazták meg, így erre az idén is kiemelt figyelmet fordítanak a vizsgálatokban – olvasható a közleményben.

Az összesítés szerint a tavalyi fürdõszezonban a medencés közfürdõkben (az utóellenõrzésekkel együtt) 1040 közegészségügyi ellenõrzés történt, a medencés fürdõk felénél merült fel valamilyen kifogás, azonban a súlyos szabálytalanság ritka.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!