2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Milyen tábor várja a gyerekedet idén nyáron?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-13 16:39:42
Ugyan a gyerekek nem is lehetnének boldogabbak, hogy végre vége a sulinak, a szülõknek néha komoly fejtörést okoz, milyen elfoglaltságot találjanak a fiataloknak.

Összegyûjtötték, mennyiért és hova lehet elküldeni a gyerekeket táborozni. Amellett, hogy az ellátás megoldott, számos elõnye van, ha a kicsik kortársaik között töltik a szünidõ egy részét, aktív kikapcsolódással.

Indul a nyári szünet, és sok szülõ csak komoly szervezõmunka árán tudja elérni, hogy a gyerekek felügyelete megoldott legyen. Emellett már apró igénynek tûnik, hogy ha már esetleg fizetni kell az elhelyezésért, a lehetõ legjobb ellátásban, programokban, élményekben részesüljön a csemete. Ha a nagyszülõk nem érnek rá, és más családi-baráti segítség nem akad, érdemes körülnézni a táborajánlatok között. De ettõl függetlenül is jó táborba küldeni a gyerekeket: új barátokra tesznek szert, önállósodnak, tanulhatnak és sportolhatnak egyszerre. Ott alvós, vagy napközi-lehetõségek közül, illetve számos tematikából válogathatunk.

Például vannak színmûvészeti, drámatáborok, fotózással, képzõmûvészettel foglalkozók, vagy éppen sporttáborok. Koncentrálhatunk készségfejlesztésre, alkotásra vagy aktív pihenésre. Számos honlap gyûjtögeti az ajánlatokat kategóriák szerint (például a taborfigyelo.hu vagy a gyerek-program.hu), itt is kereshetünk, vagy a környékbeli sportegyesületekben, mûvészszakkörök helyszínén is utánakérdezhetünk. A keresés során tartsuk szem elõtt, hogy a júniusi idõszakra már nehezebb szabad helyeket találni, de július-augusztusra még számos lehetõségünk van. Emellett ha kinézünk egy tábort, nem kell feltétlenül feladnunk, ha betelt az adott idõpont, sok esetben több turnusban viszik a fiatalokat.

Számoljunk utána!

Sok háztartásban nem mindegy, mennyit költenek táborozásra. Az egyik táborokat listázó honlap tanúsága szerint 15 ezer forinttól 80 ezerig mozognak az árak, természetesen annál olcsóbb egy heti program, minél kevesebb anyagköltséggel jár az adott hét, plusz a szállásköltség híján a napközis nyaralások is kevesebbe kerülnek. Ha kiszámoljuk, egy 30 ezer forintba kerülõ, 6 napos tábor esetén 5000 forint jut egy napra egy gyerekre. Ez fedezi átlagban az ételt-italt, az utazást, a kísérõk ellátását, a szállást. Ez reális árnak tûnik, de egy 15 ezer forintos táborárnál, 5 nappal számolva napi 3 ezer forintból kell kijönni, ott már érdemes utánakérdezni például annak, mit esznek a fiatalok. Az sem utolsó szempont, hogy a feltüntetett áron túl milyen plusz költség vár még ránk, múzeumi, vagy fürdõbelépõk megdobhatják a részvételi díjat annak ellenére, hogy elsõ ránézésre igen olcsónak tûnt a tábor.

Egy nyelvi tábor átlagosan 20 és 60 ezer forint között van, ez utóbbiak esetében általában már sportprogramokkal egészítik ki a tanórákat. A sporttáborok egyébként is drágábbak, mint a többi: a napközisek 20 ezer forintról indulnak, általában hat-hét körül kell a gyerekekért menni. Az ott alvós táborok 50-60 ezer forint körül mozognak, de például egy szörftábor 90 ezer forint, a vitorlástábor szintén, de egy átlagos sportokat kínáló, vegyes sporttábor a Balatonon is 70 ezer forint. A lovas táborok is igen drágák, 40-90 ezer forint körüli árakat tapasztalhatunk. Külföldre is küldhetjük gyerekeinket, a nyelvtanfolyamokat választják a legtöbben, persze csak aki meg tudja fizetni. Egy kéthetes angliai utazás, teljes ellátással, belépõkkel, de repülõjegy nélkül például majdnem 300 ezer forint. Ugyanígy lehet taláni németországi nyelvi tábort is, 200 ezer forintnak megfelelõ euróért tanulhat kint a gyerekünk.

Ha ezeknél különlegesebb programra vágyna a gyerkõc, számos további különleges program közül válogathatunk. Elvihetjük buddhista táborba Bükkmogyorósd közelébe, ez 34 ezer forint napi ötszöri étkezéssel egy hétre, egyéni utaztatással, játékos-sportos, tanító jellegû elfoglaltságokkal. Jiaido táborba is lehet menni, itt a fizikai és mentális képességek fejlesztésére fektetik a hangsúlyt. De vannak a hatodik érzéket fejlesztõ játékok is. Ez 30 ezer forintba kerül. Az Öltözz a saját mintádba táborban a gyerekek maguk gyûjtögetnek a természetben olyan anyagokat, amikbõl ruhaminta készül, végül pedig egy egyedi ruhadarab. Napközis elfoglaltság, ebéd és uzsonna benne van az árban, 23 900 forintért. De rúdtánc táborba is, azaz hivatalos nevén Rúd fitness nyári táborba is írathatjuk csemeténket. Ez is napközi, négy napra étkezés nélkül majdnem 10 ezer forint. Van Mesebeli hercegnõs és balett tábor is, itt a gyerekek mindent megtanulnak, amit egy hercegnõnek tudnia kell: korona-, varázspálca- és táskakészítést, illetve az udvari etikett fontos szabályait. A heti program 30 ezer forint. A Csoki táborban 50 ezer forintért nyaralhat a gyermek, cukrászkodhat és édességeken élhet egy hétig.

Mire figyeljünk a választásnál?

Felnõttek száma: Ahhoz, hogy gyermekünket biztonságban tudhassuk, fontos, hogy felelõsségteljes, és megfelelõ mennyiségû felnõtt vigyázzon a csapatra. A legjobb, ha 7-9 gyerekre jut egy felnõtt. Persze ez az arány attól is függ, milyen programon vesznek részt, mennyi figyelmet igényelnek a kölykök a program során. Egy úszótábornál lehet, hogy inkább 5 gyerekre kell egy felnõtt.

Ellátás: Gyõzõdjünk meg róla, hogy megfelelõ mennyiségû és minõségû étkezés jár majd gyerekünknek a befizetett pénzért. Az aktívan eltöltött szabadidõben, sûrû sportprogramok között nagyon fontos, hogy a fejlõdõ szervezet elegendõ táplálékhoz, hasznosítható tápanyagokhoz jusson.

Folyadék: Ugyanígy kérdezzünk rá, hogyan gondoskodnak majd a gyerekek folyadékbevitelérõl.

Felszerelés: Azt is érdemes mérlegelni, hogy a tábor árán túl mennyit kell további felszerelésekre költenünk. Mert lehet, hogy elsõ blikkre olcsónak tûnik egy sporttábor egy fotóshoz képest, de míg ez utóbbiban minden szükséges kelléket megkapnak a gyerekek a helyszínen, a sportfelszerelést nekünk kell megvásárolnunk gyerekünknek még a tábor elõtt.

Napirend: Nézzük meg, nagyjából mivel telik majd gyerkõcünk egy-egy napja. A szabadidõ és a játék is fontos, de ha 8 órás szabadfoglalkozás van és csak 1-2 órás érdemi fejlesztõprogram, nem biztos, hogy a tábor megéri a befektetett összeget.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!