2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
A vakáció veszélyeiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-17 08:31:34
A nyári szünidõ megkezdésével nagyobb figyelmet kell fordítanunk gyermekeink biztonságára.

Hajdú-Bihar megyében az elmúlt napokban több olyan személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset is történt, melyben 14 év alatti személy sérült meg. A Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság ajánlása, hogy a szülõk gyermekeikkel együtt tekintsék át a legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokat, vizsgálják át a gyermekeik kerékpárját és szükség esetén szereljék fel a kötelezõ tartozékokkal, mint pl. a fékek, világítóberendezések, prizmák, csengõ stb. Nagyon fontos, hogy a kerékpárok mûszaki állapota mellett saját és gyermekeink biztonságáról se felejtkezzünk el. Mindezek érdekében a Megyei Baleset-megelõzési Bizottság azt tanácsolja, hogy a kerékpározás, görkorcsolyázás és a gördeszkázás közben használjanak bukósisakot, védõfelszereléseket.

A nyári idény elmaradhatatlan velejárója a szabadvizek, szabad strandok környékének látogatása, amelyek különösen népszerûek az iskolai szünidõt aktív pihenéssel töltõ fiatalok körében. A felüdülés ezen formái számos veszély forrásai is lehetnek.

Néhány jó tanács a vízi balesetek megelõzése érdekében:

  • A fürdés tilalmát, vagy az egyéb veszélyes fürdésre alkalmatlan helyeket „FÜRÖDNI TILOS!” táblával jelzik. Különösen veszélyesek a szabad vizek közül a bányatavak, a hírtelen változó vízmélység és hõfok miatt.
  • A szabadvizeken, folyókon, holtágakon, egyéb vízfelületeken több helyen is megengedett a fürdõzés. Vannak azonban olyan helyek, ahol tiltják a fürdõzést, amelyet táblával jeleznek. Kellõ óvatosság szükséges az ismeretlen vizeken, ugyanis a víz alatti nem látható tárgyak, így például faágak és egyéb akadályok könnyen sérülést okozhatnak. Különösen vigyázni kell az erõs sodrású folyókban, ahol gyakoriak az örvényképzõdések, hiszen ezek még a jó úszókra is veszélyt jelentenek.
  • Tekintettel a veszélyekre a megfelelõ biztonsági feltételekkel ellátott kijelölt fürdõhelyek, ismert szabad strandok a legalkalmasabbak a fürdõzésre, még akkor is, ha ez esetleg több utazást igényel. A szabadvizek hõfoka általában elmarad a strandfürdõk – megszokott – vízhõmérsékletétõl, a hõségtõl felhevült testtel történõ vízbe ugrás különösen veszélyes, ezért kerüljék, mert megterheli a szervezetet, izomgörcsöt okozhat, sõt akár vízbe fulladáshoz is vezethet.
  • Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnõtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben.


Balesetmentes vakációt kíván a Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!