2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Fogyasszunk több halatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-25 11:39:35
Könnyen emészthetõ, megelõz bizonyos betegségeket és még a fogyni vágyóknak is remek választás lehet.

Hazánk természetes vizei – táplálkozástudományi szempontból – igazi kincseket rejtenek. Az édesvízi halak, hasonlóan tengeri rokonaikhoz, szervezetünk számára nélkülözhetetlen zsírsavakat, teljes értékû fehérjéket, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ráadásul könnyen emészthetõek és nagyon finomak, így a fogyni vágyóknak is ideális választás lehet, ha étkezéseiket halak fogyasztásával teszik kompletté.
Kevesebb kalória

Varga Anita, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa, a Kapj rá! kampány állandó szakértõje szerint, a halak fogyasztásának pozitív hatásai a többi egészséges táplálkozási alapelv betartása mellett érvényesül a leginkább. – Elengedhetetlen a változatos és rendszeres táplálkozás: fogyasszunk naponta többször friss zöldséget, gyümölcsöt, csökkentsük a zsírbevitelt és a sózást, kerüljük a cukrozott ételeket és italokat, és ha lehet, válasszunk teljes kiõrlésû gabonaféléket – javasolja a szakember, aki a rendszeres testmozgás mindennapokba iktatását is rendkívül fontosnak tartja. A dietetikus azt is hozzátette, hogy fogyni legeredményesebben a fenti alapelvek betartásán túl, az energiamérleg figyelembevételével lehet.

– Aki több kalóriát fogyaszt el rendszeresen, mint amennyit a szervezete elhasznál, nem hogy fogyni nem tud, de elõbb-utóbb testsúlygyarapodással kell szembesülnie. Ezért aki tudatosan csökkentené a napi összes kalóriabevitelt, annak a halak tekintetében is fõleg a soványabb, szárazabb húsúak fogyasztása javasolt – elkerülve a bõ zsiradékban történõ sütést – mint például a busa, amur, süllõ, csuka, fogas, kecsege, hekk, tõkehal. Ezek remekül kiegészíthetõk a hagyományos köreteken túl barna rizs, hajdina, bulgur, köles, kuszkusz és zöldségkörettel egyaránt – fûzte hozzá Varga Anita.

A külsõnkre gyakorolt pozitív hatásai mellett a szakember az uszonyosok kedvezõ zsírsavösszetételét is kiemelte. Ez jelentõs szerepet játszik a szív– és érrendszeri betegségek megelõzésében, diétás kezelésében, így nem csak a fogyni vágyóknak, de az érrendszeri betegségekkel küzdõknek is javasolt heti legalább 1-2 alkalommal halból készült ízletes fogásokat fogyasztani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!