2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
A rektorok elkötelezettek az orvosképzés minõségének további javítása mellettForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-05 09:14:03
A pécsi, a debreceni, a szegedi és a budapesti Semmelweis Egyetem rektora elkötelezett minden olyan megoldás mellett, amellyel az orvosképzés a jelenleginél is jobb szintet érhet el, stratégiai terveiktõl azonban jelentõsen eltér az orvosképzõ karok „kimetszésének” gondolata, illetve egy „összeerõszakolt intézményi konstrukció” létrehozása.

A négy rektor által közösen jegyzett, az MTI-hez eljuttatott keddi közlemény szerint a hazai orvosképzõ intézmények nemzetközi reputációja a négy orvosképzõ hely együttes eredménye. A rektorok elkötelezettek minden olyan megoldás mellett, amellyel az orvosképzés minõsége a jelenleginél is jobb szintet érhet el.

A közlemény szerint az érintett egyetemeknek jelentõsen különbözik a története, intézményi kultúrája, felhalmozott tudásvagyona, amely sokszínûség egyúttal versenyképességük egyik fontos tényezõje. Így például a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetemek, illetve orvoskarok hagyományos értékeitõl, szakmai kultúrájától és stratégiai terveitõl jelentõsen eltér az orvosképzõ karok „kimetszésének” gondolata és legfõképpen „azon abszurd megközelítés, hogy ezek a nagy múltú intézmények provinciális képzõhelyként tervezzék jövõjüket egy összeerõszakolt intézményi konstrukcióban”. Ugyanakkor a budapesti egyetem azt példázza, hogy az önálló képzõhely is sikeresen mûködhet

A felsõoktatási vezetõk szerint kérdéses, hogy miért kellene egy ilyen szerteágazó területet egyetlen modellbe kényszeríteni, mikor számtalan külföldi példa mutatja, hogy sikeresen létezhetnek egymás mellett önálló orvosegyetemek és nagy multidiszciplináris egyetemek orvosi karai.

A rektorok hangsúlyozták: a konkrét javaslatcsomag ismerete nélkül elhamarkodott és megalapozatlan lenne véleményt alkotni. Az eddig megjelent hírekbõl ugyanis nem derül ki, hogy az átalakítással miként változna a finanszírozás, mi lenne a sorsa az intézmények által korábban elnyert európai uniós forrásoknak, hogyan valósulna meg a klinikai központokkal való együttmûködés, a térítéses betegellátás és orvosképzés, a kutatás-fejlesztés, és legfõképpen, miként módosulna az ország orvosképzésérõl kialakult igen kedvezõ nemzetközi megítélés.

Bármilyen javaslat elkészítése csak a következmények alapos végiggondolása és megfelelõ hatástanulmányok alapján képzelhetõ el. A szükséges elemzések elvégzéshez az intézmények szívesen állnak a felsõoktatási államtitkárság segítségére.

Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter egy január 22-i lakossági fórumon kifejtette, álláspontja szerint önálló orvostudományi egyetemekre lenne szükség. A világszínvonalú hazai orvosképzés vonzza a külföldi hallgatókat – ebben hatalmas gazdasági lehetõségek is rejlenek -, az intézmények önállósága pedig fontos lenne a kórházak szakember-utánpótlása szempontjából. Hozzátette: tisztában van vele, hogy ez az elképzelés komoly szakmai vitákat vált majd ki.

Zombor Gábor egészségügyért felelõs államtitkár egy héttel késõbb ennek kapcsán újságíróknak úgy fogalmazott, Magyarországon ha önállóak az orvosegyetemek, egy nagy orvosegyetemre lenne szükség, egységes képzési rendszerrel, kutatási irányítással és egységes elvek alapján mûködõ klinikai központokkal.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!