2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Amint tehetik, továbbállnak a menekültekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-13 09:07:43
A megyeszékhelyen nem érezhetõ a délrõl érkezõ menekülthullám hatása.

A hétfõi állapotok szerint a 820 férõhelyes debreceni nyitott befogadó állomás és a 90 személyes õrzött befogadó központ kihasználtsága 80 százalékos volt – tudtuk meg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal illetékesétõl. Ezt erõsítette meg a Debreceni Polgárõr Egyesület elnöke, Dolycsák Ferenc is, aki a tõlük ott szolgálatot teljesítõ két kollégája beszámolója alapján elmondta, nincs telt ház a befogadó állomáson.

A tábor körül nem találkoznak a korábbinál több ideiglenesen ott tartózkodóval annak ellenére sem, hogy a televíziós tudósításokban Debrecent jelölték meg, ahová a zöldhatáron át érkezõ, illetve különbözõ nemzetközi vonatokról visszatartott – fõként koszovói – menekülteket elszállítják. A debreceni polgárõrök arról is beszámoltak, hogy ugyanakkor megnõtt a jármûforgalom, a táborhoz naponta több busz érkezik és távozik menekültekkel, akiket feltehetõen a regisztrálásuk után tovább visznek az ország más befogadó állomásaira.
Ismeretlen helyre távoznak

Az utóbbi hetekben tapasztalt menekültáradat kapcsán a bevándorlási hivatalba küldött kérdéseinkre küldött válaszokból kiderült, hogy a Magyarországon menedéket kérõk döntõ többsége nem tekinti célországnak hazánkat, ezért, ha mozgásszabadságuk nincs korlátozva, jelentõs részük még a kérelme érdemi elbírálása elõtt ismeretlen helyre távozik. Emiatt az ügyek 80 százalékában a kérelem benyújtását követõ 10-20 napon belül megszüntetik az eljárást. Az egyszerûbb megítélés esetén a 10 százalékukról 30 napon belül dönthetnek, a bonyolultabb, összetettebb esetekben a közigazgatási eljárás 4-5 hónapig is eltarthat. Ez alatt a kérelmezõk jogosultak – mindenekelõtt – szállásra, étkezésre, higiéniás szolgáltatásokra és a háziorvosinak megfelelõ szintû egészségügyi ellátásra.

Mint arról az internetes hírportálok beszámoltak, Koszóvóban a kilátástalan gazdasági helyzet miatt a lakosság egyhatoda, azaz 300 ezer ember tervezi, hogy emigrál Németországba. Ennek oka, hogy ha nem is kapják meg a menekült státuszt, ami szinte száz százalékban biztos, a több hónapnyi kérelemelbírálási idõ alatt viszont magas összegû segélyt vehetnek fel euróban. Amennyiben pár hétre lerövidítenék az eljárás idejét, már nem érné meg a bizonytalan nyugati „kiruccanás” – ismerték fel az illetékesek, így várhatóan módosítják a menekültkérelem elbírálási rendjét Németországban.

Nálunk várható-e hasonló? – tettük fel a kérdést a bevándorlási hivatalnak, amelytõl azt a választ kaptuk, hogy „az uniós jogharmonizációs kötelezettségeinkbõl eredõen folyik a menekültügyi joganyag felülvizsgálata, amelynek során lehetõség van az uniós jogszabályi keretek között bizonyos típusú eljárások felgyorsítására.” Arra is kíváncsiak voltunk, hogy tervezik-e korlátozni a táborlakók mozgásszabadságát. A válasz: „A tervezett jogszabály-módosítás a menedékjoggal való visszaélések számának csökkenését is célul tûzi ki.”

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!