2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Harminchét kubai menekült, de honnan?!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-14 17:48:13
Bár most épp nem jár csúcsra a Sámsoni úti tábor, de azért jóval többen vannak, mint egy hónapja.

Olvasónk a napokban a debreceni befogadóállomáson élõkkel kapcsolatosan érdeklõdött, mondván, megszaporodtak a bejegyzések a Facebookon, többen azt latolgatták, vajon mennyien élhetnek most ott, mert még a Petõfi tér környékén is csapatokban látják a külföldieket, pedig arrafelé azelõtt nem gyakran fordultak meg.

A Napló az olvasói felvetésre a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) sajtóreferensétõl megtudta, jelenleg 726-an tartózkodnak a Sámsoni úti befogadó állomáson, valamint 24-en az õrzött befogadó központban. Ez a szám – egy februári cikkünkben közöltekhez képest – közel tíz százalékkal magasabb, a komplexum teljes befogadóképességétõl (820 fõ) azonban még elmarad. Záborszki Helga közlése szerint az elmúlt napokban egyébként nem történt jelentõs létszámnövekedés, a menedékkérõk folyamatosan érkeznek Debrecenbe.
A világ minden tájáról

A nemzetiségi összetételre vonatkozó adatokból kiderült, jelenleg fõként afgánok (359 fõ) vannak a táborban, de rajtuk kívül 71 koszovói, 61 bangladesi, 49 pakisztáni, 37 kubai, 33 szír és 116 fõ egyéb állampolgárságú kérelmezõ él jelenleg a Sámsoni úton.

Hogyan kerültek a kubaiak Debrecenbe, kilencezer kilométerre otthonuktól? – kérdeztük a BÁH sajtóreferensét. A válaszból azonban sajnos nem derült ki, milyen úton jutottak el Magyarországra a karibi térségbõl a menekültek.

– A befogadóállomás nem rendelkezik arról információval, hogy hol fogták el a menekülteket és honnan jöttek. Nem egy nagy csoportban érkeztek, minden kérelmezõ esetében egyéni ügyrõl van szó, kérelmük elbírálása is egyéniesítetten zajlik – válaszolta Záborszki Helga.

HBN

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!