2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Romagyilkosságok – Iratismertetéssel megkezdõdött a másodfokú büntetõperForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-16 10:14:06
Iratismertetéssel megkezdõdött a másodfokú büntetõper a romák sérelmére évekkel ezelõtt elkövetett gyilkosságsorozat ügyében a Fõvárosi Ítélõtáblán szerdán.

A tárgyalás az elsõfokú ítélet ismertetésével kezdõdött: a Budapest Környéki Törvényszék 2013. augusztus 6-án tényleges életfogytiglanra ítélte Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Petõ Zsoltot, Csontos István pedig 13 év fegyházat kapott.

Mint elhangzott, a vádlottak fellebbeztek, részben hatályon kívül helyezés, részben felmentés és enyhítés érdekében.

Az ügyészség a negyedrendû vádlott esetében súlyosítást indítványozott, mert álláspontja szerint Csontos Istvánnak a katonai elhárítás egykori ügynökeként lett volna lehetõsége gyilkosságokat megakadályozni, ha tájékoztatja a hatóságokat az általa korábban megfigyelt társaságról.

A délelõtt az elsõrendû vádlott védõje beadványainak ismertetésével telt. Az ügyvéd egyebek mellett kifogásolta a követhetetlen bizonyítási eljárást, egyes esetekben a tanúkihallgatások módját, a szembesítések és kioktatások elmaradását, továbbá azt, hogy az elsõfokú bírósági eljárás során egyes esetekben nem történtek meg szakértõi kirendelések, nem döntöttek indítványokról, valamint a többi között a tárgyalási jegyzõkönyvek hiányosságaira is felhívta a figyelmet.

A másodfokú büntetõper elsõ tárgyalási napja nagyfokú sajtóérdeklõdés mellett zajlik. A vádlottakra a büntetés-végrehajtás maszkos munkatársai vigyáznak.

Az eljárás adatai szerint Kiss Árpád, a testvére, Kiss István és Petõ Zsolt 2008-2009-ben kilenc helyszínen hajtott végre fegyveres támadást romák otthonai ellen. A bûncselekmény-sorozatban hat ember, köztük egy gyermek meghalt, öten súlyosan megsebesültek. Csontos István a két utolsó támadásban vett részt sofõrként.

Az elkövetõk 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán hajtottak végre támadásokat.

A kislétai és a tiszalöki bûncselekménynek egy-egy, a nagycsécsinek és a tatárszentgyörgyinek két-két halálos áldozata volt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!