Utolsó módosítás: 2015-09-30 20:20:29 |
|
Tévednek, ha azt hiszik, hogy mi sokat eszünk, sõt nem is az Egyesült Államokban adják el a legtöbb húst. Az élmezõny szereplõi komoly fogyasztást produkálnak, Magyarország viszont nem tartozik közéjük, fõleg, hogy 2000 óta egyre szûkebb a hazai piac. Az Organization for Economic Cooperation and Development(OECD) nevû amerikai szervezet minden évben összegyûjti a világ országainak húsfogyasztási adatait. Ez szerintük azért fontos, mert információval szolgálnak egy-egy társadalom életszínvonaláról, étkezési szokásairól és a fogyasztói árakról.
A húsfogyasztás a társadalom egyfajta tükre
Forrás: Táfelspicc
A húsfogyasztás azért érdekes mérõszám, mert a legtöbb nemzet étkezési szokásaiban fontos szerepe van, miközben az elõállítás költségei és az eladási árak is magasak. A jelentõs mértékû húsevést általában a jó gazdasági és szociális helyzettel azonosítjuk.
A húsipar munkát ad, de nem problémamentes
Fotó: Táfelspicc/Melocco Anna
Lássuk, mely országoknak van az amerikai adatok szerint a legnagyobb húsétvágya! A számok egy fõ éves átlagos fogyasztására vonatkoznak.
- Ausztrália: 93 kilogramm
- Egyesült Államok: 91 kilogramm
- Izrael: 86 kilogramm
- Argentína: 85 kilogramm
- Uruguay: 83 kilogramm
Bordák végtelen sora
Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc
A magyarországi húsfogyasztásáról az amerikai cég nem közölt adatokat, így csak azt állíthatjuk biztosan, hogy nemzetközi viszonylatban nincs benne az élmezõnyben. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai 2013-ból valók, ezek szerint átlagosan55,5 kilogramm húst fogyasztunk évente.Ez az adat azonban 2000 óta jelentõsen csökkent, akkor még 70,2 kiló volt.
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
|