2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Megölte idomárját egy delfinForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-25 14:03:37
A floridai SeaWorld szórakoztatóparkban szerdán elõadás közben egy kardszárnyú delfin a nézõk szeme láttára ölte meg egyik idomárját.

A 40 éves nõ az elõzetes hírek szerint beesett a medencébe az orkák közé, de késõbb kiderült, hogy az állat a medence szélén kapta el a szájával az óvatlan idomárt. A "Tilikum", magyarul Barát névre keresztelt kardszárnyú delfin egyébként a híradások szerint már korábban is rátámadt két emberre. A delfinárium elõadásait egyelõre felfüggesztették.

Az amerikai Florida állambeli SeaWorld szórakoztatópark vezetõje, Chuck Tompkins szerint a meghalt idomár neve Dawn Brancheau. A nõt a szemtanúk elmondása szerint az állat a medence szélén elkapta a szájával, és ezután az idomár becsúszott a kardszárnyú delfinek közé. A nézõk szerint egyébként az állatok elõadás közben láthatóan nem reagáltak megfelelõen az idomárokra, vagyis nem mûködtek igazán együtt velük.

Az idomárra támadó kardszárnyú delfint 1983 novemberében, Izland partjainál ejtették fogságba. Az Egyesült Államokban az õslakos csinuk indiánok nyelvén Tilikum, magyarul Barát névre keresztelték. A híradások szerint korábban már kétszer is rátámadt az emberekre.

Elõször 1991-ben, amikor egy kanadai, Sealand nevû szórakoztatóparkban meghalt egy idomár a medencéjében. A második eset a híradások szerint 1999-ben történt, amikor az orkát Kanadából a floridai Orlandó városának delfináriumába szállították. Akkor állítólag egy olyan férfira támadt rá, aki a park zárása után bent maradt a szórakoztatóparkban, és beugrott Tilikum medencéjébe. A férfit másnap holtan húzták ki a vízbõl.

A kardszárnyú delfint gyakorta emlegetik gyilkos bálnaként is. A hatalmas testû állatokat sokfelé használják elõadásokra szórakoztatóparkok delfináriumaiban. Az orkák egyébként közismertek agresszív játékstílusukról, valamint arról, hogy rátámadnak más delfinekre, illetve fókákra is.

Az incidens miatt a SeaWorl ideiglenesen felfüggesztette a floridai Orlandón kívül a kaliforniai San Diegóban rendezett delfinshow-mûsorait is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!