2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Ünnepi megemlékezést tartottak az Országzászlónál DerecskénForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-08-21 17:43:51
  Derecske – Vegyük elõ újra Szent István intelmeit, mert ez magyarság megmaradásának záloga. Ünnepi beszédében többek között errõl szólt a derecskei alpolgármester. Fegyverneki Gergõ tudósítása  

Jantyik Zsolt elmondta: augusztus 20-a a magyarság egyik legnagyobb ünnepe, hiszen Szent István király olyan alapokat rakott le, ami ezer éve megtartotta az országot. Az intelmei, amit fiához, Imre herceghez intézett tíz részre osztja fel, hogy mire kell vigyázni egy magyar uralkodónak ahhoz, hogy uralkodó maradjon és megtartsa nemzetét – emlékeztette közönségét a szónok.

A világ meg fog változni

- Most, 2011-ben olyan világot élünk, ahol minden recseg és ropog. Amikor a svájci frank 270 frank fölé emelkedett, bizony nem egy ismerõsöm megkeresett, hogy ha van egy kis maradék pénze, akkor mibe fektesse: aranyba, svájci frankba? Én erre azt feleltem: vegyetek magyar földet, mert a föld mindig megtartó erõ és abból van az élet. Az elõzõ 50 év olyan volt, mint egy káprázat számunkra, ahol elhitették velünk, hogy a munka nem érték, a magyar föld értéktelen, és nem kell dolgozni ahhoz, hogy pénzt keressünk – folytatta beszédét Jantyik Zsolt, hozzátéve: látszik, hogy a világ meg fog változni, itthon is sokan rémülten kapkodnak fûhöz-fához, hogy mihez kezdjünk, pedig Szent István király intelmeiben ott van, hogy mit kell tennünk.

Augusztus 20-a a megtartásról szól

Egyrészt nem szabad kevélykednünk, nem szabad azt hinni, hogy mindent jobban tudunk másoknál, hanem tisztelettel kell egymáshoz fordulnunk, és össze kell fognunk becsülettel és tisztelettel. Ha ezt nem tanuljunk meg, nem fogjuk megélni a következõ éveket sem, mint ember, sem mint magyar ember.

Az alpolgármester beszélt arról is, hogy a derecskei tájház 1824-ben épült vályogból. Ekkor még az Amerikai Egyesült Államok nem volt sehol, ezért úgy gondolja: a ház akkor is állni fog, ha már nem lesz USA. Vályog és megtartó erõ, mert az ember gondozza. Ehhez kapcsolódóan felelevenítette a magyarokat ért török, mongol, osztrák és szovjet támadásokat, majd felhívta a figyelmet: a magyarság mégis megmaradt. Mint mondta, augusztus 20-a a megtartásról, az erõrõl szól, ami a cselekvõ embert jellemzi. Legyünk együtt cselekvõek, legyünk magyarok és legyünk hûek Szent István tanaihoz. Jantyik Zsolt ünnepi beszéde után a felvont Országzászlónál a határon túli magyarok tettek állampolgári esküt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!