2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Matolcsy a leminõsítésrõl beszélt, 301 felett az euróForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2011-10-27 11:48:45
Devizapiaci szakértõk szerint Matolcsy György minizster Magyarország leminõsítését reálisnak tartó kijelentése fõszerepet játszik abban, hogy a forint gyengül és az euró a 300 forint feletti tartománbyban mozog. A hangulat más piacokon viszont kedvezõ az európai adósságválságról szóló uniós egyezség miatt: a legtöbb külföldi tõzsde, köztük a magyar részvénypiac is emelkedik, az euró erõsödött a dollárral szemben és a régiós devizák is drágultak.

11.15 Commarzbank: Mûködni szokott az önbeteljesítõ jóslat jelensége

Negyed tizenkettõkor az euró árfolyama 301,70 forint volt a devizapiacon. A dollár jegyzése 215,50, a franké 246,10 forintnál tartott.

A Raiffeisen, az ING szakértõi mellett a Coemmerzbank szakértõi is úgy vélik, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter leminõsítést reálisnak tartó nyilatkozata szerepet játszik a forint mélyrepülésében. "A nagy hírügynökségek közzétették a NGM vezetõjének ma megjelenõ nyilatkozatát, miszerint reális esélyt lát a magyar adósságbesorolás leminõsítésére a befektetésre nem ajánlott - úgynevezett junk - kategóriába. A piacokon pedig sokszor mûködni szokott az önbeteljesítõ jóslat jelensége" - áll a Commerzbank kommentárjában.

10.43 Az euró 301 forint fölé ment

Háromnegyed 11-kor az euróért 301,30 forintot kellett adni a devizapiacon, a frank 245,70, a dollár 215,30 forintba került. Ez azt jelenti, hogy a forint tovább gyengült. A magyar deviza annak ellenére gyengült, hogy a magyar tõzsdeindex jelentõsen erõsödött, fél 11-kor a BUX 3,5 százalékos pluszban volt. A régiós devizák, köztük a zloty és a cseh korona is erõsödött.

A forintgyengülés devizapiaci szakértõk szerint összefüggésben van azzal, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán azt nilatkozta, reális lehet Magyarország leminõsítése. A Raiffeisen csütörtöki devizapiaci elemzése szerint két és féléves mélypontra gyengült a forint szerdán, miután Matolcsy nyilatkozata napvilágot látott. "A forint teljesítménye messze alulmúlta a régiót" - áll az elemzésben.

A raiffeisenes szakértõk azt is hozzátetteék, hogy az uniós vezetõk európai adósságválság rendezésérõl szóló megállapodása nagyon kedvezõ tõkepiaci hangulatot teremtett, ami nemzetközi környezet tehát támogatja a forintot, de a hazai hírek a leértékelõdés mellett szólnak.

10.20 300 forint az euró, 245 körül áll a frank

Csütörtök délelõtt 300 forint felett állt tartósan az euró árfolyama, a svájci frankkal 245 forint körül kereskedtek. Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetõje az [origo]-nak azt mondta, hogy az uniós megállapodás a forintra nem volt komolyabb hatással, az egyezség után az euró viszont erõsödött a dollárral szemben, a keresztárfolyam 1,40 fölé ment.

Az ING szakértõje szerint Matolcsy György nemzetgazdasági  miniszter Magyarország leminõsítését reálisnak tartókijelentése a lehetõ legrosszabbkor jött.  "A piac már kezdte kiráazni a leminõsítés lehetõségét, ráadásul a korábbinál optimistább hangulatra volt kilátás, ám a miniszter nyilatkozata betett a forintnak" - tette hozzá.  "Egyelõre úgy néz ki, hogy a leginkább ezért forint nem tud erõsödni, 300 forint felett maradhatunk és inkább a gyengülésnek van tere a magyar gazdasági kilátások miatt" - tette hozzá Kolba Miklós.

07.20 Lendületben a forint

Negyed nyolc után néhány perccel az euró 298,76 forintot ért a bankközi devizapiacon. A dollárért ekkor 213,40 forintot kellett fizetni, míg a svájci frank 243,48 forintot ért.

06.27 300 forint alatt az euró

Csütörtök reggel fél hét elõtt nem sokkal 299,49 forintot ért egy euró a bankközi devizapiacon. A dollárért ekkor 214,33 forintot kellett fizetni, míg a svájci frank 243,96 forintba került.

Az euró szerda este hat óra körül 302,08, a dollár 218,83, míg a svájci frank 246,05 forintot ért. A forint két és fél éves mélyponton is járt az euróval szemben nem sokkal 17 óra elõtt, amikor 302,68 forinton jegyezték az európai fizetõeszközt.

Megállapodás született az euróválság megoldásáról uniós vezetõk szerint a Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozón. Az egyezség része, hogy a magánbankok elengedik a görög adósság felét, megerõsítik a gyengélkedõ európai gazdaságok köré emelt védõfalat, és feltõkésítik az európai bankokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!