2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Esett a forint, 315 felett ragadt az euróForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2011-11-14 11:55:09
A legfontosabb nemzetközi devizanemekkel szemben valamelyest gyengült hétfõ reggelre a forint a bankközi devizapiacon, majd délelõtt esni kezdett az árfolyam.

11.45 Maradt 315 felett az euró

Továbbra is a 315 forint feletti zónában jár az euró árfolyama. Háromnegyed 12-kor egy euróért 315,12 forintot kellett adni a devizapiacon. Ekkor a frankárfolyam 254,80, a dollár pedig 229,80 forint körül mozgott.

10.47 Egyelõre megállt a forintgyengülés

Tíz perccel tizenegy óra elõtt az euró jegyzése 315,10 forintnál tartott a devizapiacon, ezt megelõzõen 315,50-315,60 forint volt a napi csúcs, azaz megállt a forint esése. A svájci frank 254,70, a dollár 230 forintba került.

10.44 Péntek ót öt forinttal drágult az euró

"Mindhárom nagy hitelminõsítõnél a junk kategória felett járjuk a kötéltáncot...még" - írják hétfõi devizapiaci kommentárjukban a Commerzbank szakértõi utalva arra, hogy miután a Fitch hitelminõsítõ intézet a leminõsítést valószínûsítõ negatív kilátással látta el a magyar besorolást egy másik hitelminõsítõ, az S&P negatív figyelõlistára vetteMagyarországot. A kommentár szerint utóbbi azt jelenti, hogy kilencven napon belül esélyes a következõ negatív irányú lépés, amely a befektetési kategóriából való kiesést jelentené már.

A Commerzbank szakértõi úgy vélik, a hátralévõ rövid idõben a kormánynak várhatóan nem lesz ideje olyan lépéseket tenni, hogy elkerüljük a leminõsítést és a spekulatív zónába sorolást. "Igazán komoly akkor lenne a helyzet, ha a Moody's is leminõsítene bennünket (amire szintén minden esély megvan), mert akkor számos befektetési ésnyugdíjalapnak hivatalból (a befektetési szabályzatuk alapján) magyar államkötvény-eladásokat kellene végrehajtania. Ez azzal a következménnyel jár, hogy várhatóan kevesebben fogják lejegyezni az aukciókon a hazai papírokat, tehát többe fog kerülni az államadósság refinanszírozása" - áll a kommentárban.

A szakértõk hozzátették, lehet, hogy egy készenléti IMF-hitelkerettel a zsebünkben olcsóbb lenne a finanszírozás, de a leminõsítés szempontjából talán már késõ is volna. Péntek délután a Fitch és a S&P döntése elõtt 310 alatt is járt, hétfõ délelõtt azonban más több mint 5 forinttal többet kellett adni az euróért.

10.19 A forint vezeti a régiós esést

"A forintgyengülés oka egyértelmûen a leminõsítéstõl való félelem" - mondták az [origo]-nak hétfõn délelõtt devizakereskedõk. Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetõje szerint a kelet-európai devizák is gyengülnek, de a forint vezeti az esést a régióban.

Gondi István, a Raiffeisen devizakereskedõje ehhez azt tette hozzá, hogy a cseh korona és a zloty azért gyengült, mert a nemzetközi piacon az euró vesztett értékébõl a dollárral szemben, ez pedig kedvezõtlen a feltörekvõ piaci devizákra nézve. "A forint esetében erre rátesz egy lapáttal, hogy rossz Magyarország megítélése és bizonytalanok a befektetõk a hitelminõsítõk közeljövõben várható döntése miatt. Több befektetõ kiszáll a forintból, megvárja S&P és a Moody's hitelminõsítõ cég friss elemzését és utána dönt arról, hogy visszatér-e a magyar piacra" - tette hozzá Gondi. Hozzátette, kérdés, ha leminõsítik Magyarországot, akkor milyen kamatszint mellett lesznek hajlandóak visszatérni az utóbbi idõszakban a forint piacáról kivonuló piaci szereplõk.

A Raiffeisen szakértõje úgy vélte, a kora délelõtti roham után bekövetkezett forintgyengülés után további jelentõs értékvesztés egyelõre nem valószínû, ha nem érkezik a piacot befolyásoló hír, akkor 316 forintnál magasabbra várhatóan nem fog emelkedni az euró árfolyama a hétfõi kereskedésben.

10.07 Zuhanni kezdett a forint

Kevéssel tíz óra után egy euró 315,5 forintot ért a bankközi piacon, meghaladva múlt heti mélypontját. Az euró forinhoz viszonyított negatív mélypontja 317 forint feletti árfolyam volt még 2009 tavaszán. Tíz órakor egy dollár 229,2 forintot, egy svájci frank 254,5 forint volt ekkor.

09.23 Közelít a 313 forintos szinthez az euró

Nem sokkal fél tíz elõtt 312,56 forintot kértek egy euróért. A forint gyengült a dollárhoz és a svájci frankhoz képest is. Egy dollár 227,56 forintot, egy svájci frank 253,08 forintot ért.

08.33 311 forint felett az euró

Kicsit erõsödött a forint az euróval szemben, de az árfolyam még így is a 311 forintos szint felett volt reggel fél kilenckor. Egy euró 311,32 forintot ért. Egy dollárért 226,38, egy svájci frankért pedig 251,75 forintot kértek.

07.43 Gyengült a forint

Hétfõ reggel nem sokkal negyed nyolc elõtt 311,75 forinton jegyezték az eurót a pénteki 310,90 forintos zárás után. A svájci frank 251,92 forintot ért, egy dollárért pedig 226,80 forintot kértek a bankközi devizapiacon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!