2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A spanyolok rengetik a forintotForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2012-05-30 09:20:08
Hiába indult apró erõsödéssel forint, az árfolyam gyorsan gyengülésnek indult szerdán. Az árfolyamokat a görög és spanyol hírek mozgatják, utóbbi országról egy elemzõ azt állította, elõbb elhagyhatja az eurózónát, mint Görögország, fõleg úgy, hogy az EU elkaszálhatja az ország bankmentõ tervét.

09.09 Elbukhat a Bankia feltõkésítése

A spanyol kormány 19 milliárd euróval tõkésítené fel a Bankia spanyol nagybankot, de az Európai Központi Bank elkaszálhatja a tervet - írta a Financial Times. Ha nem kap friss tõkét Spanyolország második legnagyobb bankja, nem fog megfelelni a tõkekövetelményeknek, és ez erõsítheti a spanyol bankválság miatti félelmeket. Az euró gyengült reggel a dollárral szemben.

09.05 Elkezdett gyengülni a forint

A kezdeti irány gyorsan megtört és gyengülésbe fordult a forint, igaz, zuhanásról még nem lehet beszélni. Az euró 297,6 forintot ért kilenc óra után, a dollár 238,9, a svájci frank 247,9 forintba került.

09.01 Miért lesz az elsõ távozó Spanyolország?

Legalább hat oka van annak, miért Spanyolország és nem Görögország hagyja el elõször az eurózónát - errõl írt Matthew Lynn, a londoni Stategy Economics vezérigazgatója a Marketwatch piaci szakportálon.

A szakértõ szerint egyrészt Spanyolország túl nagy, az eurózóna mentõmechanizmusa nem rendelkezik elég nagy forrással, hogy egy ekkora országot kimentsen. Másodszor a spanyol lakosság már eddig is nagy sztrájkokkal jelezte, elegük van a megszorításokból. Harmadszor Spanyolország gazdasága elég nagy ahhoz, hogy egyedül is boldoguljon. A görögök joggal tartanak attól, hogy mi lesz velük az eurózónán kívül, a spanyoloknak kisebb árat kéne fizetniük.

Negyedszer Spanyolország politikailag stabil. Akkor is az európai vérkeringésben maradnának, ha kiválnának az egységbõl. A görögöknek van félnivalójuk, hogy esetleg újra a török érdekszférába kerülnének. Ötödször a spanyol gazdaságnak jóval erõsebb tengerentúli kapcsolatai vannak, mint a görögöknek. Latin-Amerika és az Egyesült Államokban élõ spanyol ajkú kisebbség erõs piacot ad az országnak. Az elemzõ utolsó érve pedig az volt, hogy a véleményformálók már el is kezdtek vitatkozni arról, hogy mi legyen az euró után.

08.34 Erõsödõ forint a nyitásban

Kisebb erõsödéssel kezdte a szerdai kereskedést a forint. A reggeli 297,5 forintról, 297 forintig mérséklõdött az euró árfolyama. A dollár fél 9 után 238,4, a svájci frank 247,4 forint volt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!