2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Megújul a babakötvényForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-20 19:49:31
Megújul a babakötvény a kormány egy pénteken a parlamentnek benyújtott törvényjavaslata alapján.

A fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény módosító javaslata arra ösztönzi a szülõket, hogy nyissanak Start-számlát és vegyenek babakötvényt a minden újszülöttnek járó 42 500 forintos állami támogatásból - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken az MTI-vel. A 19 éves futamidejû állampapír, a megújuló babakötvény a tervek szerint infláció feletti kamatprémiumot biztosít majd. A közlemény szerint a babakötvényt két lépcsõben újítja meg a kormány. Elsõként 2012 októberében szorosan összekapcsolta az állampapír-vásárlásokkal a konstrukciót, így az az állam által garantált, biztos befektetési formát öltött.

A most sorra kerülõ második lépésben pedig egyfelõl a gyermek 18. születésnapjáig kamatozó, 19 éves futamidejû állampapírral, a megújult babakötvénnyel összeköti a Start-számlát. Másfelõl kamatjellegû ösztönzõ elemet épít a konstrukcióba annak érdekében, hogy a szülõk aktív szerepvállalását ösztönözze a gyermekük jövõjérõl való gondoskodásban.

A konstrukció létezése óta több mint 700 ezer gyermek részére írta jóvá az állam a kezdõ 42 500 forint állami támogatást a Kincstár által vezetett letéti számlákon. Ezek a számlák passzív nyilvántartási számlák, amelyekre befizetés nem érkezhet, sokszor meg is feledkeznek a szülõk a létezésérõl. A szülõ akkor tudja az összeget gyarapítani, ha Start-számlát nyit a gyermekének. Az erre érkezõ befizetések 10 százalékának megfelelõ összeget, legfeljebb évi 6000 forintot az állam támogatásként jóváír a számlán.

A szülõk túlnyomó többsége azonban nem él a Start-számlanyitás adta lehetõségekkel, így a passzív letéti számlák száma meghaladja az 500 ezer darabot. A kormány ezt a problémát felismerve nyújtotta be a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény módosítását az Országgyûléshez.

Ennek értelmében egyrészt a Start-számlán elhelyezett követelés automatikusan az új, 19 éves futamidejû, mindenkire nézve egységes kamatot fizetõ babakötvénybe fektetõdik be, vagyis az ott elérhetõ hozamot nem befolyásolja a szülõ azon döntése, hogy kedvezõbb vagy kevésbé kedvezõ kamatozású állampapírt választ. A kamatok automatikus jóváírása pedig azt is szolgálja, hogy ne kerülhessenek hátrányba azon gyermekek, akiknek szülei megfeledkeznek a kamatok újrabefektetésérõl.

Másrészt a javaslat megkülönbözteti a hozam tekintetében a letéti számlákat azon Start-számláktól, amelyeket a gyermekük jövõjérõl gondoskodó szülõk nyitnak, és az átvezetett állami támogatás mellett esetleg további befizetésekkel élnek. Az elõbbi, kincstári letéti Start-számlák a törvényjavaslat szerint ezentúl a mindenkori inflációval megegyezõ kamatot, míg utóbbiak az inflációt meghaladóan az állampapír kibocsátási tájékoztatójában szereplõ kamatprémiumot is fizetnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!