2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Városaink felkészültek a H1N1 járványra? Hol a segítség?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-13 15:15:46
Késõ délután volt, sehol senki illetékes. A fertõzõre menjünk? Vagy talán a sürgõsségire, vagy dolgunk végezetlen haza?

Mi felkészültünk a H1N1 világjárványra?

 

Lányom hosszas kint tartózkodás után egy hete érkezett haza Anglia egy olyan H1N1 vírussal fertõzött területérõl, ahol emiatt már több iskolát is bezártak - írta olvasónk.

 

Örömmel olvastam a KM-ben, hogy a kérdésre Dr. Jakab Zsuzsanna európai járványügyi vezetõ igennel felelt. Mégis szeretném megosztani Önökkel helyi, nyíregyházi tapasztalataimat.

Lányom hosszas kint tartózkodás után egy hete érkezett haza Anglia egy olyan H1N1 vírussal fertõzött területérõl, ahol emiatt már több iskolát is bezártak. Néhány napja erõs influenzás tünetek jelentkeztek nála, rohantunk a házi orvoshoz kideríteni, nem hozta-e haza a vírust.

A helyettesítõ doktornõ teljesen tanácstalan volt, de inkább dühös, mit akarunk mi. Végül csak felhívta az ANTSZ ügyeletesét, és néhány perces tanakodás után úgy döntöttek, nem javasolják a kivizsgálást. Minek?

Legalább azt tudnánk, hová forduljunk! Makacskodásunkat látva a lányom kezébe nyomtak egy nyeles eszközt, vegyen saját magától torokváladék mintát, és egy beutaló kíséretében vigyük a megyei kórház laboratóriumába. Ott értetlenkedve néztek ránk, vajon mit akar a háziorvos a bakteriológiai kérõlappal, mikor a laikus is tudja, a H1N1 mégis csak vírus, a kenetbõl pedig ez nem tenyészthetõ ki.

Késõ délután volt, sehol senki illetékes. A fertõzõre menjünk? Vagy talán a sürgõsségire, vagy dolgunk végezetlen haza? Kétségbeesésünkön egy laboratóriumi vegyész igyekezett segíteni, az ide vonatkozó „központi leírat” (amit állítólag minden háziorvos is megkapott) hosszas tanulmányozása után a sürgõsségi osztályra kísért bennünket, ahol miattunk szinte megállt az élet.

Végeláthatatlannak tûnõ tanácskozás és  telefonálások után megszületett a megoldás: az ügyeletes doktornõ határozottan kézbe vette az dolgot, elkészült a gyorsteszt, közben minden ide vonatkozó körülményrõl érdeklõdött és igyekezett megnyugtatni bennünket.

Szerencsére az eredmény negatív lett.

Azért elgondolkodtam, mikor naponta hallunk újabb európai halálesetekrõl, nálunk is meghaladta a fertõzöttek száma a 20 fõt, (Angliában a jelentkezõ néhány eset után minden háztartásba szórólapot juttattak el a tudnivalókról!), a média világjárványról vizionál, a fentieket tapasztalva a mi illetékeseink vajon mi valóban felkészültünk?

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!