2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Elkezdõdött a felkészülés a téli idõszakra a hajléktalanellátásbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-10-27 11:01:23
Elkezdõdött a felkészülés a téli idõszakra a hajléktalanellátásban, 2013-ban már 11.466 férõhely várja a hajléktalanokat - közölte az Emberi Erõforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelõs államtitkársága.

A közlemény szerint a kormány több mint 370 millió forinttal támogatja pályázati úton a közterületeken élõk étkeztetését, egészségügyi ellátását, a krízisautók mûködtetését, a hajléktalanellátó intézmények infrastrukturális fejlesztését és a regionális diszpécser szolgálatokat.

A Hajlaktalanokért Közalapítvány három kiírására 84 szervezet több mint négyszáz pályázatot nyújtott be. A 367 támogatott programmal lehetõvé válik, hogy a téli idõszakban naponta csaknem 4100 adag ételt osszanak ki, több ezren kapjanak rendszeres egészségügyi ellátást, gyógyszertámogatást, kötszerellátást, fertõtlenítõ fürdetést, takarót és téli ruházatot. A támogatások hatására közel ötven településen jelentõsen javul a hajléktalanok ellátása - áll a közleményben.

A kormány 2013-ban csaknem 8 milliárd forintot fordít a hajléktalanellátásra, a normatív finanszírozásra, de több százmillió forinttal támogatja a már korábban elindított programokat is.

A fagyásos sérülések megelõzése és a kihûlések elkerülése érdekében a kormány még augusztusban kilenc új autót bocsátott a hajléktalanok utcai ellátását segítõ szervezetek rendelkezésére. Az Emberi Erõforrások Minisztériuma a közeljövõben további kilenc autó beszerzését támogatja.

A Vissza az utcáról program az utcán élõ hajléktalan emberek elhelyezését célozta 2010 és 2013 között. Az összesen 146 millió forintos program 18 szervezet bevonásával zajlott.

A tájékoztatás szerint kiutat kínálnak a hajléktalanságból a LÉLEK programok, amelyek során a résztvevõk életvezetési tanácsokat, foglalkoztatást kapnak, és amelyek segítik a társadalmi beilleszkedést. A programok - amelyeket a kormány mintegy 300 millió forinttal támogatott - a VIII., IX. és X. kerületben valósulnak meg. Idén õsztõl a program folytatódik, amihez az Emberi Erõforrások Minisztériuma a VIII. és IX. kerületekben további 5-5 millió forinttal járul hozzá.

A Fûtött utca program keretében Budapesten, négy helyszínen hajléktalan emberek számára szállást nyújtó intézményt alakított ki a Fõvárosi Önkormányzat a Belügyminisztériummal közösen. A program lehetõvé tette a rossz mûszaki állapotú épületek felújítását. A támogatásnak köszönhetõen összesen 555 állandó és 86 idõszakos, téli idõszakban mûködtetett éjjeli menedékhely-férõhely, és 296 nappali melegedõ-férõhely jött létre - közölte az államtitkárság.

A KSH 2011. évi adatai alapján így a fõvárosi állandó éjjeli menedékhely-férõhelyek száma (1619) 34 százalékkal, az idõszakos férõhelyek (554) aránya pedig közel 16 százalékkal bõvül. Ilyen mértékû, egyidejû fejlesztésre a fõvárosban még nem volt példa - hangsúlyozzák a közleményben.

A hideg beköszöntével - a megnövekedett igényeknek megfelelõen - 2013-ban már 11.466 férõhely várja a hajléktalanokat a szociális szolgáltatások igénybevételét nyilvántartó rendszer augusztus havi adatai alapján. A szolgáltatásokra igényt nem tartó hajléktalanok száma becslések szerint országosan 3-4000 fõ lehet - ismertette a szociális államtitkárság.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!