2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
A honvédség száz katonával és repülõgépekkel vesz részt a lengyelországi NATO-hadgyakorlatonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-11-07 09:37:47
A Magyar Honvédség (MH) összesen mintegy száz katonával, AN 26-os szállító repülõgéppel és három Gripen vadászrepülõgéppel vesz részt a Észak-atlanti Szövetség (NATO) Steadfast Jazz 2013 nevû nemzetközi hadgyakorlatán Lengyelországban.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a NATO 2014-tõl szolgálatba lépõ gyorsreagálású erõinek hét végéig tartó minõsítõ gyakorlatán harminc nemzet mintegy hatezer katonája vesz részt. Mindhárom haderõnem: a szárazföldi haderõ, a haditengerészet és a légierõ is képviselteti magát.  A múlt szombaton kezdõdött Lengyelország, Lettország és Litvánia területén zajló gyakorlaton a honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái centralizált tûzvezetési gyakorlatot hajtottak végre, amelyben az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis JAK-52-es pilótái is közremûködtek.

A hadgyakorlat másik fontos eleme az úgynevezett Eagle Talon nevû légvédelmi gyakorlat, amelyen a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezsõ Repülõbázis az AN 26-os szállító repülõgéppel és három JAS-39 Gripen vadászrepülõgéppel vesz részt. A magyar légierõ mintegy 30 katonája mellett lengyel, cseh és német pilóták is részt vesznek a feladat végrehajtásában a lengyel Poznan-Krzesiny légi bázison. A pilóták feladata a NATO-ban alkalmazott támadó és védelmi légi-szembenállási mûveletek átfogó tervezése és végrehajtása önállóan, illetve nagyobb kötelékben, míg az AN 26-osnak a kontingensek szállításában van fontos szerepe.

A HM közleményében azt írta: a kiképzés alapvetõ célja a már meglévõ mûveleti képességek és a készenlét fejlesztése. Továbbá a harcászati szintû vezetés és irányítás módszereinek bõvítése, különös tekintettel a nemzetek közötti együttmûködés erõsítésére.

A varsói védelmi minisztérium szombati közleményében is kiemelte, hogy a nagyszabású hadgyakorlat a tagállamok közötti együttmûködés erõsítését célozza, különös tekintettel a rendkívüli válságok esetén bevethetõ, 13 ezer fõs gyorsreagálású erõre (NRF).  Mint írták: a jövõben kétévente tartanak majd hasonló hadgyakorlatokat, más-más helyszínen.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!