2024. május 8. Szerda, Mihály.
 
Hogyan védekezzünk a keréklopás ellen?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-30 14:34:06
Az elmúlt idõszakban ismét elszaporodtak az autókerék lopások. Van-e megnyugtató megoldás, amellyel biztonságban tudhatjuk autónkat?

Miskolcon néhány nappal ezelõtt a megyei rendõrkapitányság éppen ilyen ügyben vett õrizetbe két fiatalembert, akik a gyanú szerint tizenhét autóról szerelték le felnistõl a gumiabroncsokat, majd azt továbbértékesítve több, mint négymillió forintos kárt okoztak a tulajdonosoknak.

Felmerül a kérdés: hogyan lehet védekezni a keréklopások ellen? Török Zoltánt, az egyik miskolci márkakereskedés munkatársát kérdeztük.

 

 

A biztonsági kerékcsavar

„A legelterjedtebb a megelõzésre a biztonsági kerékcsavar, vagy más néven kerékõr.” - mondta a szakember. „Persze száz százalékos védettség igazán nincs, hiszen sajnos amit nagyon akarnak, az el is viszik, azonban ez a csavar nagyban megnehezíti a lopást. Aki már pórul járt, eleve így veszi és kéri az autót, míg sokan csak a saját kárukon tanulva , utólag szerzik be. A dolog lényege az, hogy vannak az általánosan használt kerékcsavarok, amelyek a normál kerékkulccsal levehetõek. Ugyanakkor vannak a biztonsági kerékcsavarok, amelyhez speciális csavar tartozik és csak ennek segítségével vehetõ le a kerék. Ez mondhatni személyes védelmet nyújt.” 

Akár milliós nagyságrendû

Török Zoltán elmondta, hogy a nagyobb, prémiumkategóriás autóknál egy könnyûfém felni szett akár milliós nagyságrendû is lehet, így nem meglepõ, hogy a nagy értékû könnyûfémfelnivel rendelkezõ autók tulajdonosai még inkább mindent megtesznek a védelemért.
„Egy átlagos biztonsági kerékõr készlet 5- és 10 ezer forint között mozog, ami úgy érzem, hogy egy autó, és a kerékszett árához képest nem nagy befektetés” - tette hozzá. „A legjobb viszont az, ha a tulajdonosok riasztóval is felszerelik az autót, hiszen minél több biztonsági „zóna” van, annál inkább elveszi a lopásra szakosodottak kedvét. Mindezek mellett nem árt ébernek lenni: figyeljünk oda az autóra, vizsgáljuk meg magunk azt, hogy nincsenek-e például lelazítva a kerékcsavarok.”

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!