Egyelõre még vizsgálják a nyomozók, hogy mennyien kaptak illegális õssejt-kezelést a szerdán elõzetes letartóztatásba helyezett négyfõs orvos csoporttól.

Bucsek Gábor, a Nemzeti Nyomozó Iroda fõosztályvezetõje a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, annyit már lehet tudni, hogy felnõttek és gyerekek is voltak a kezeltek között. Pontos szám azonban még nincs. Azt sem lehet egyelõre tudni, hogy javult-e bárkinek az állapota a terápia után vagy esetleg károsodott volna az egészsége. A nyomozók még ezt is vizsgálják - mondta Bucsek Gábor.

 

Mint ismert, az illegális kezelést végzõkre hétfõn csaptak le az Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai egy budapesti egészségügyi intézményben, miközben épp egy beavatkozásra készültek. Egy ukrán nõt fogtak el, aki a gyanú szerint abortumokból kinyerte az õssejteket, illetve egy ukrán-amerikai nõt, B. Julijt, aki pedig a dózist beadta a betegeknek. Elfogtak még egy magyar férfit is, aki a betegek és az õssejteket tartalmazó hûtõedények szállításában, illetve a vérminták hatósági bevizsgáltatásában segített.

 

A gyanúsítottak között van az ismert plasztikai sebész, Seffer István is, akit vidéken fogtak el. Az orvos ügyvédje a Független Hírügynökségnek korábban azt mondta, hogy az õ szerepe a gyanúsítás szövege szerint "nem kristálytiszta". Zamecsnik Péter elmondása szerint a plasztikai sebész tulajdonában van az a labor, amelyekben az illegális kezeléseket végezték. Seffer István ezt kutatási célokra adta ki, azonban miután a szükséges engedélyeket az illetékes szervek megszüntették, nem bocsátotta tovább az érintettek rendelkezésére. Az ügyvéd hangsúlyozta: Seffer Istvánnak nincs köze az illegális kezelésekhez.


Seffer István másfél évvel ezelõtt, amikor a kaposvári Seffer és Renner magánklinika területén megnyílt az õssejt-kutató laboratóriuma, a Független Hírügynökségnek azt mondta: a laboratóriumnak hivatalos engedélye van arra, hogy az õssejtet elsõsorban olyan magzatokból nyerjék ki, amelyek méhen kívüli terhességek és abortuszok során semmisülnének meg. A magánklinika tulajdonosa akkor azt is közölte: az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) engedélyére várnak, hogy a magzati õssejteket a gyógyításban is felhasználhassák. Azt állította, hogy az engedélyeztetés már több fordulón átment, ezért úgy vélte 2008-ban már alkalmazhatják az õssejt-terápiát bizonyos betegségeknél.


Seffer István 2007-ben azt is nyilatkozta, hogy az õssejt laboratóriumot olyan nemzetközi tudósgárda vezeti, amelynek egy Nobel-díjas professzor is tagja, a fõkonzulense pedig "az a Baltajtisz Julij professzor, aki korábban már 1000 betegnél végzett ûttörõ jellegû kezeléseket, többféle betegségben, mint például az arthritis, Alzheimer-kór, különbözõ szívbetegségek, cukorbetegség és leukémia".