2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Ön is tart a kerékbilincstõl?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-04 15:07:35
Érezhetõen kevesebben parkolnak a tilosban, mióta rendszeresen alkalmazzák a kerékbilincset Debrecenben.

Tõzsér Gyula, a Debreceni Közterületfelügyelet hatósági osztályvezetõje elmondta,  a belvárosban és a Nagyerdõ területén szorult vissza jelentõsen a szabálysértés. A Pallagi úton, a fürdõk oldalában például szinte teljesen megszûnt ez a fajta jogsértés.

A június 15-én bevezetett intézkedés óta 331 gépjármûre került kerékbilncs, és 270 esetben szállították el azokat. A tapasztalatok alapján a vezetõk nagy része elfogadja a büntetést, és beismeri tettét, ám sokan felháborodnak, amikor meglátják a piros alkalmatosságot az elsõ keréken.

Akinek még nem volt "szerencséje" az eszközhöz, (amivel ha elindul, meg is rongálódik az autó,) az valószínûleg nem is sejti, mi a teendõ.

Megtudtuk, matrica segítségével tájékoztatják a vétkes sofõrt, hogy mik a további lépések. Csekket is mellékelnek a csomagba, amit a szélvédõn helyeznek el. Itt a lefülelt autós arról is tájékoztatást kap, hogy milyen jogorvoslati lehetõségekkel élhet. A külföldi rendszámú autók sem maradnak ki a szórásból, õk azonban egy ötnyelvû (angol, német, szlovák, román és orosz) tájékoztatót kapnak.

Amennyiben a büntetést befizettük, és azt igazoljuk, négy órán belül kötelesek levenni a kerékbilincset autónkról.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy meg lehet szakítani az intézkedés közben a bilincs felhelyezését. Ha még nem került fel, a kerékbilincselés árának a felét kell kifizetni, ha megtörtént a bilincselés, akkor az intézkedés teljes költségét plusz az elszállítás teljes költségét, amennyben 3 napon belül nem jelentkeznek érte. Ha azonban a szállító jármû már elindult, nem tehetünk semmit.

Ha a bilincselés után 72 órán belül nem jelentkezünk, akkor bizony automatikusan elszállítják az autónkat. Így nem várhatjuk, hogy elõbb-utóbb lekerül róla bilincs. Bizonyos esetekben azonban azonnal intézkednek. Ha gyalogátkelõhelyen, buszmegállóban, villamosmegállóban parkolunk, ha a járdán hagyjuk az autót úgy, hogy akadályozzuk a forgalmat, vagy a megállni tilos tábla alatt kiegészítésként szerepel, hogy elszállítható a jármû vétség esetén, akkor bizony azonnal indulhatunk az autónk után, és a rendõrséghez fordulhatunk segítségért. A jármûveket, amelyeket az elszállítás után 3 hónapon keresztül nem keres senki, azokat elárverezik.

 

Kerékbilincs alkalmazásának költsége:

a felszereléstõl számított
-     24 órán belül történõ fizetés esetén                                               16.000 Ft;
-     24 órát meghaladó, de 48 órán belül történõ fizetés esetén            20.000 Ft;
-     48 órán túl történõfizetés esetén                                                    30.000 Ft.

A szabálytalanul elhelyezett jármû üzemeltetõje – a szabálysértési jogkövetkezményeken túlmenõen - köteles a jármû elszállításával, tárolásával és õrzésével, valamint a jármû értékesítésével felmerülõ költséget megfizetni az alábbiak szerint:

a.) Elszállítás költsége:
-     motorkerékpár esetén 10.000 Ft;
-     személygépjármû és minden egyéb 2,5 t össztömeg alatti jármû esetén 20.000 Ft;
-     2,5 tonna össztömeget meghaladó jármû esetén 30.000 Ft.
b.) Tárolás, õrzés díja 2.000 Ft/nap.

A költségek az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!