2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Egyre többen mondanak le gyermekükrõlForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-05 16:47:14
Sok szülõ elkeseredésében lemond gyermekérõl. A tanévkezdéssel és a fûtési szezon kezdetével a helyzet rosszabb lehet.

Vannak olyan térségek az országban, amelyekben megteltek a gyermekotthonok - nem utolsósorban a gazdasági válság hatására. Sok szülõ elkeseredésében lemond gyermekérõl. A tanévkezdéssel és a fûtési szezon kezdetével a helyzet rosszabb lehet.

Egyre több gyerek kerül állami intézetbe, gyermekotthonba – országos átlagban nem kimutatható a létszám növekedés, de vannak régiók, ahol az elmúlt egy évben 150 százalékkal több gyerek került intézetbe. A helyzet rosszabb lesz, mert a hitel válság miatt bajba jutott családok egyelõre tartalékaikból élnek, még nem mondtak le a gyerekekrõl – mondja Radoszáv Miklós a gyermekvédelmi szakszolgálat igazgatóhelyettese:

Mint fogalmaz, azok a családok, akik nagyon súlyosan érintettek a szegénységben, korábban is ügyfeleik voltak. „Õket már ez a válság nem nyomta mélyebbre. Azok pedig, akik a hitelválság kapcsán kerülnek nehéz helyzetbe, még a tartalékaikat élik, strukturálják át az életüket. Ha az összes számot nézzük, akkor négy-ötezer fõs ingadozást mutat országos szinten, egy-két éves távlatban vélhetõen nagyobb számban fognak megjelenni majd olyan gyerekek is, akiket a gazdasági válság sodor a gyermekvédelem körébe” – tudtuk meg Radoszáv Miklóstól.

A Babtista Szeretetszolgálat munkatársai egyre több olyan családdal találkoznak, ahol a szülõk intézetbe adták a gyerekeket, hogy legalább nekik legyen mit enniük – meséli a szolgálat vezetõje. Szenczy Sándor az MR1-Kossuth Rádiónak elmondta, hétszáz önkormányzattal van kapcsolatuk és közel egymillió emberrel dolgoznak együtt.
„Miközben a munkánkat végezzük, találkozunk olyan történetekkel, amelyek arról szólnak, hogy a szükségben levõ családok a gyermekeikrõl lemondanak, megkeresik a helyi gyámhivatalokat és elmondják, hogy annyira nincs pénzük élelmiszerre, hogy inkább állami gondozásba adják a gyermekeiket, legalább nekik jó legyen” – vázolta fel Szeczy.

Volt olyan nyári hét, amikor tíz gyerek került intézménybe Miskolcon, de a helyzet nem vészes – mondta el az igazgató. Tavaly 1900 gyerek volt a GYIVI-ben most 2160-an vannak, õsszel nagyobb beáramlásra számít az intézmény. De nem itt a legrosszabb a helyzet, hanem az ország nyugati részén, Vas megyében. Itt megteltek a gyermekotthonok – mondja Pados Zsolt igazgató.
Információi szerint Vas megyében 2008-ban nagyon komoly, ugrásszerû 150 százalékkal nõtt a gyerekek beáramlása a gyerekotthonokba. Nem gondolja, hogy ez az ugrás a gazdasági válság miatt van. Pados pontosít: inkább a nehéz gazdasági helyzet és a családok széthullása miatt kerültek be a gyerekek. 320-330 gyerek van itt, ám most négyszáz felett vagyunk.

A fõvárosban a létszám stagnál, és vannak olyan megyék is, ahol most kevesebb a gyerek, de szakemberek szerint a fûtési szezon és az iskola kezdetével ez változhat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!