2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Az NNI megszólalt a borsodi letartóztatások ügyébenForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-07 14:33:48
A rendõrség délutáni közleménye szerint egy magyar férfi és társai ellen folyik a nyomozás, mert több tucat gépkarabélyt, egy lángszórót, kézigránátokat és harcászati eszközöket találtak náluk. A romák elleni támadások és a letartóztatások esetleges összefüggését nem említi a közlemény.

16.44 Nem említ összefüggést a Nemzeti Nyomozó Iroda a Borsodban lefoglalt fegyverarzenál és a romák elleni támadások között. A rendõrség délutáni közleménye szerint egy magyar férfi és társai ellen folyik a nyomozás, mert több tucat gépkarabélyt, egy lángszórót, kézigránátokat és harcászati eszközöket találtak náluk.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) délután közleményt adott ki, ám ebben nem említ összefüggést a sorozattámadások és a borsodi elfogások között.

Az NNI közleményében azt írja, hogy az encsi rendõrök a Nemzetbiztonsági Hivatal információi alapján még májusban indítottak eljárást egy férfi ellen, mert több hatástalanított gépkarabélyt, lõfegyvert és a hozzá tartozó lõszereket találtak nála. Több borsodi tanyán is házkutatást tartottak és elõkerült 32 gépkarabély, egy lángszóró és számos haditechnikai eszköz, valamint lõszer. Mint kiderült a gépkarabélyokat nem szabványok szerint hatástalanították, így azok különösebb szakismeret nélkül visszaalakíthatók lõfegyverré. Hasonló volt a szakvélemény a lángszórónál is, az ráadásul nemzetközi szerzõdés által tiltott fegyvernek minõsül.

Az NNI július közepén vette át az ügyet és újabb házkutatások voltak. Elõkerült még további 28 - a korábban lefoglaltakhoz hasonló - gépkarabély, két kézigránát, egy páncéltörõ eszköz, lõszerek és fegyveralkatrészek. Találtak még harcászati ruhákat, felszereléseket, kiképzési és oktatótáblákat is.

A magyar férfit és társait lõszerrel és lõfegyverrel való visszaéléssel gyanúsítják, ezenkívül a magyar férfinek nemzetközi szerzõdés által tiltott fegyverrel és haditechnikai termékkel való visszaélés miatt is felelnie kell. (FH)

9.34
A romák ellen elkövetett gyilkos bûncselekmények ügyében indult nyomozás kapcsán több személyt vettek õrizetbe Borsod - Abaúj - Zemplén megye településein információink szerint.

A B.-A.-Z. megyei Rendõr-fõkapitányság a hírt sem megerõsíteni, sem cáfolni nem kívánta. Értesülésünk szerint a helyi rendõri erõket csupán a helyszínek biztosítására vonták be. A nyomozati cselekményeket azonban a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munktársai hajtották végre.

Úgy tudjuk, hogy csütörtökön az NNI Budapesten a Borsod - Abaúj - Zemplén megyei és más az üggyel kapcsolatban végrehajtott nyomozati cseleményekkel kapcsolatban sajtótájékoztatót tart a fõvárosban.

A Független Hírügynökség értesülései szerint az õrizetbe vett embereknél több fegyvert is lefoglaltak, de õk úgy tudják, nem a keresett, romákat érintõ sorozatgyilkosságok elkövetõit fogták el, csupán a nyomozás közben akadtak egy másik csoport tagjaira.

A Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön délután közleményt ad ki az elfogásról.

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!