2024. június 9. Vasárnap, Félix.
 
70 százalékkal többet fizetünk a gyógyszerekértForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-25 15:42:49
A 3 évvel ezelöttihez képest 70 százalékkal többet fizetnek a betegek a vényköteles gyógyszerekért

70 százalékkal többet fizetnek a betegek a vényköteles gyógyszerekért 2006-hoz képest - hangzott el azon a keddi tájékoztatón, amelyen nyilvonásságra hozták a Magyar Gyógyszerész Kamara és a Szinapszis piackutató cég közös felmérését.

A kutatás, amely a magyar lakosság gyógyszerfogyasztási szokásait mérte fel, azt is megállapította, hogy bár sokkal többet költenek a betegek, valójában 3 százalékkal kevesebb készítményt vesznek. Horváth Tamás, a kamara elnöke szerint ez egyértelmûen amiatt van, hogy az állam az utóbbi 3 évben kétszer is jelentõsen csökkentette a gyógyszerek támogatását.

A felmérésbõl az is kiderül, hogy a legtöbb pénzt a gyógyszerekre az idõs, alacsony jövedelmû, zömében falvakban lakó, krónikus betegek költenek, havonta csaknem 10 ezer forintot. Horváth Tamás azt mondta: ezek azok az emberek, akiktõl elvették már a 13. havi nyugdíjat, akiknek már nem jár a gázártámogatás.

A felírt receptjeiket nem is tudják mind kiváltani, válogatnak közöttük, spórolnak a tablettákkal. Hangsúlyozta: õket már nem lehet tovább terhelni újabb támogatás csökkentéssel, ami egyértelmûen a gyógyszer árának növekedésével jár. Hozzátette: egyes információk szerint az állam jövõre újabb 20 milliárd forinttal akarja csökkenteni a gyógyszerek támogatását.

Horváth Tamás azt is mondta: az utóbbi években a patikák állami támogatása is minimálisra csökkent: míg 2001-ben 6 milliárd forint finanszírozási elõleget vehettek fel a gyógyszertárak, addig idén már egy forintot sem. A hírek szerint megvonnák a kis patikáknak eddig folyósított úgynevezett mûködési támogatását is jövõre, ami 600 millió forint csökkentést jelentene. A kamara elnöke hozzátette: mindez azt jelentheti, hogy a kis patikák megszünhetnek, a betegeknek ezért távolabb kell utazniuk, ez pedig továbbnöveli a terheiket.

A szinapszis piackutató felmérése szerint egyébként egy magyar háztartás havonta átlagosan 6 ezer 600 forintot költ receptköteles gyógyszerekre, a vény nélküliekre pedig 2 ezer 100 forintot. A krónikus betegek átlagosan havonta 9 ezer 300 forintért vesznek vényköteles készítményt, de vásárolnak recept nélküli szereket is, így 10 krónikus betegbõl 7 minden hónapban átlagosan 11 ezer 600 forintot költ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!