2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Kaliforniába várják a Kislétán meglõtt kislánytForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-03 16:21:52
Minden vágya, hogy iskolába menjen Dr. Ivan B. Kolozsvari felajánlotta, hogy a kislány töltsön néhány évet az Egyesült Államokban, Mága Zoltán hegedûmûvész pedig félmillió forintos ösztöndíjban részesítette.

Az sem jelentett megnyugvást a helyieknek, hogy Debrecenben elfogták a romák elleni támadások feltételezett elkövetõit, a kislétaiak ugyanis továbbra is rettegnek, hiszen azt is titkolták, hogy a kislány valóban hazaérkezett.

A borzalmakat átélt kis utcácskában nem voltunk szívesen vett látogatók, hiszen a kislány nagymamája hamar a tudomásunkra adta, hogy jobban járunk, ha távozunk a házuk elõl.

- Meg akarják öletni azt a szegény kislányt? Minek jöttek ide? Takarodjanak innen! - üvöltötte a nagymama, majd a nyomaték kedvéért egy akácágat vett a kezébe.

Mint késõbb megtudtuk, nem mi voltunk aznap az egyedüli látogatók, hiszen korábban több televízió és újság munkatársai keresték fel a családot, így adott volt egyfajta „alaphangulat.” Ezután a helyiektõl igyekeztünk informálódni a kislány felõl, de csak homályos információkat kaptunk.

- Beszélik, hogy hazahozták már, de azt is hallani, hogy Budapesten van valamilyen rokonoknál – jegyezte meg egy fiatalasszony.

A kusza szálak között Pénzes Sándor, a település polgármestere igyekezett rendet teremteni.

- Az nem kifejezés, hogy Kislétán egy kissé feszült a hangulat, kérem szépen itt hatalmas a feszültség! - felelte kérdésünkre a polgármester. - Házról-házra jár a lakatos a faluban, mindenki hevederzárakat szereltet fel, de van, ahol az ablakokat is téglával rakták be. A mai napig vannak, akik nem mernek az otthonaikban éjszakázni, 3-4 család alszik egy lakásban, a férfiak pedig mindenhová kísérik a nõket és a gyerekeket. Senkit sem hagynak egyedül egy pillanatra sem – folytatta Pénzes Sándor.

A debreceni elfogások sem enyhítették a feszült közhangulatot. - Ugye Móron is úgy volt, hogy elfogták a tetteseket, aztán tudjuk mi lett annak a történetnek is a vége... - mondta keserûen Pénzes úr, majd folytatta: – Nem lehetünk biztosak abban, hogy mindenkit elfogtak, így viszont megértem a romák félelmeit. Bizony, esténként én is a hátam mögé tekintek.

Ketrin, ahogy a településen többen hívják a 13 éves kislányt, a polgármester szerint hétfõn hazaérkezett Kislétára. - Én délután látogattam meg a kislányt, aki a körülményekhez képest jól viseli a történteket. Vittem neki néhány levelet, amelyben többen is a támogatásukról biztosítják, hogy érezze, nem maradt egyedül ebben a tragédiában.
Több felajánlás is érkezett különbözõ szervezetek és politikai pártok részérõl is, hogy mihamarabb elõsegítsék a kislány visszazökkenését a mindennapokba. Az anyagi támogatások mellett egy Kaliforniában élõ nyugalmazott professzor Dr. Ivan B. Kolozsvari felajánlotta, hogy a kislány töltsön néhány évet az Egyesült Államokban, hátha távol a borzalmaktól sikerül feldolgoznia a történteket. Emellett Mága Zoltán hegedûmûvész félmillió forintos ösztöndíjban részesítette a kislányt, de ígéretet kapott a polgármesteri hivatal arra vonatkozóan is, hogy a településen egy másik házat vásároljanak a részére.


- Nagyon erõs és talpraesett a kislány, korához képest nagyon érett gondolkodású, de ennek ellenére sem ment még be a házba ahol az édesanyját meggyilkolták. Csak kívülrõl vetett egy pillantást az épületre miután hazaérkezett. Véleményem szerint késõbb sem fog tudni bemenni oda, hiszen arra is engem kért meg, hogy kísérjem át, mert a házban maradt egy karkötõ az édesanyjától, amit szeretne emlékül megõrizni. Végül nem volt képes bejönni a lakásba – mesélte a polgármester.

Megtudtuk, hogy Ketrin minden vágya, hogy iskolába mehessen, mivel nem szeretne lemaradni a tanulmányaiban. Pénzes Sándor elmondta - Mindent igyekszünk megtenni annak érdekében, hogy mihamarabb elkezdje a tanulmányait, így anyagilag is támogatjuk az iskolakezdését, és bízunk benne, hogy a társai is kellõ tapintattal fogadják majd.

Ketrin állapotáról annyit sikerült megtudnunk, hogy az arcán még mindig láthatóak a sérülések nyomai, illetve a karját nehezen emeli, ahonnan az arcplasztikához szükséges bõrt pótolták. Az ujjait is nehezen mozgatja még, de nem szeretne emiatt kimaradni az iskolából.

A kislétai feszült közhangulat csillapítására a helyi testület elfogadta a Tiszamenti Magyar Nemzetõrség felajánlását, miszerint õk biztosítanák a település rendjét, ezzel elõsegítve a feszült hangulat mérséklését. A rendõrök továbbra is naponta többször járõröznek és felügyelik a település nyugalmát, de emellett Kislétán térfigyelõ kamerahálózat épül ki a közeljövõben. - Nem tesz jót a romák önszervezõdése és járõrözése, hiszen rengeteg kellemetlenséget szülhet az igazoltatásuk és mások molesztálása, ezért is fontos a kamerák felszerelése – szögezte le Pénzes Sándor.

Talán hamarosan megnyugszanak a kedélyek a szabolcsi kis településen, és beforrnak azok a sebek is, amelyek azon a tragikus estén keletkeztek minden jóérzésû ember lelkén.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!