2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Megváltozik a hatás: nyáron vigyázzon ezekkel a gyógyszerekkelForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-12 10:35:13
Másként hatnak egyes gyógyszerek nyáron, nagy melegben, erõs napsütésben, mint az év hidegebb idõszakaiban. Tanácsos tehát a pácienseknek odafigyelni, tanácsot kérni, mielõtt beszedik orvosságukat vagy használják kenõcseiket.

Bizonyos gyógyszereket õsszel és télen biztonsággal szedhetünk, de tavasszal és nyáron napfény hatására bõrkiütéseket, csalánkiütést, ekcémát okozhatnak. Leggyakrabban az antibiotikumok és a fájdalom- vagy gyulladáscsökkentõ krémek használata miatt kialakult bõrtünetekkel fordulunk orvoshoz.

Ugyancsak figyelni kell meleg idõben a vízhajtó, a szívritmus-szabályozó és a gombaölõ készítmények használatára. Ezek alkalmazásának ideje alatt kerülni kell a közvetlen napfényt, mert a szerek károsíthatják a bõrt. Sokan azonban még a gyógyszerekhez mellékelt tájékoztatót sem olvassák el, amelybõl kiderülne, hogy az adott készítmény okoz-e fényérzékenységet.

Bálint Zsuzsanna bõrgyógyász, kozmetológus szerint az ózonlyuk miatt egyre erõsebb ibolyántúli (UV) sugárzás többféle betegséget, problémát is kiválthat, így manapság nagyon gyakori a napallergia, fõleg a fedetlen testrészeken alakul ki. A külsõleg és belsõleg alkalmazott gyógyszerek  mellett számos más anyag is van, amely fényérzékennyé tehet. A Kossuth Rádiónak nyilatkozva az orvos kiemelte az illatanyagokat, parfümöket és a bergamottolajat.

Hozzátette: számos növény is hasonló hatással van a szervezetre, például egyes gyomok, mint a paszternák, valamint gyógynövények, illetve a belõlük készült kozmetikumok. Ezeket strandolás, erõs napozás elõtt nem tanácsos használni.

Bálint Zsuzsanna hangoztatta, az árnyékban jellemzõ szórt fény is okozhat napallergiát, tehát nem kell feltétlenül a tûzõ napon tartózkodni ahhoz, hogy kialakuljon ez a kórkép.

Soós Gyöngyvér, a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Gyógyszerészeti Intézetének tanára kiemelte, nem mindegyik vérnyomáscsökkentõ vagy cukorbetegségre szedett orvosság okoz problémát erõs napsütés idején, ezért érdemes tanácsot kérni a gyógyszert felíró orvostól. Forró napok jönnek: ez az egészségeseket is megviselheti

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!