2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Ecostat: 2010-ben még tovább romlik a helyzetForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-24 15:10:30
Egyre súlyosbodó munkanélküliség, folytatódó reálkereset-csökkenés - ez vár ránk 2010-ben.

Lassú, elhúzódó kilábalás a recesszióból, egyre súlyosbodó munkanélküliség, folytatódó reálkereset-csökkenés, a másik oldalon jövõre stagnálásközeli gazdasági teljesítmény, gyorsulva csökkenõ infláció, reálértéküket õrzõ nyugdíjak - ezek az Ecostat gazdaságkutató prognózisának néhány fontos megállapításai.

A vizsgálatok rávilágítanak arra, hogy a lakosság jelentõs része szerint a nemzetgazdaság egy év múlva jobb állapotban lesz, mint most és további megszorításokra vélhetõen már nincs szükség, a makrogazdasági adatokból viszont az Ecostat arra következtet, hogy 2010-ben a társadalom szinte minden rétegének helyzete romlik valamelyest.Az Ecostat szerint a magyar gazdaság visszaesése lényegében elérte mélypontját, a bruttó hazai termék (GDP) süllyedése az év egészében 6,5 százalék lesz, ami megegyezik a kormány várakozásával.
A termelés csökkenése az év vége felé megáll, érezhetõ élénküléssel azonban csak 2010 második felében lehet számolni - írják legfrissebb jelentésükben. A költségvetési egyensúly elérése érdekében hozott kiadáscsökkentõ intézkedések hatására a hazai kereslet egyelõre tovább esik, aminek következtében az exportpiacok lassú magára találása ellenére a recesszióból kilábalás elhúzódóbb lesz, mint Európa nyugati felében. A gazdaság jövõre az élénkülés hatására fokozatosan magára talál, a GDP 2010 átlagában mínusz 0,1 százalék az Ecostat várakozása szerint, ami sokkal optimistább a kormány kilencszer rosszabb prognózisánál.

A válság legsúlyosabb szimptómája a munkanélküliség, ami egyre nyomasztóbb világszerte, az elbocsátások még jövõre is folytatódnak. A hazai munkanélküliség az év végén 10 és fél százalék közelébe emelkedik, és 2010-ben még folytatódik is, jövõ év egészében az idei átlagot meghaladó, 10,5 százalék lesz az állástalanok aránya.

A háztartások végsõ fogyasztása idén 6,2 százalékkal szûkül, jövõre már csak alig érezhetõen, fél százalékkal. A reálkeresetek idén és jövõre egyaránt mérséklõdnek, 2010-ben - noha a bruttó bérek 2 százalékkal gyarapodnak és az infláció 4,1 százalékra mérséklõdik - a keresetek vásárlóértéke még mindig romlik 2,4 százalékkal.
Az infláció a puszta számok tükrében romló-stagnáló képet mutat. Az Ecostat is felhívja azonban a figyelmet, hogy a 2010-es átlagérték (4,1 százalék) mögött elsõ negyedévi 6,1 százalékos tetõpont várható, ami után gyorsulva szorul vissza az áremelkedés tempója, a második félévben várhatóan 3 százalék alá esik.

A lakosság helyzetértékelése hónapok óta javul - idézi konjunktúra indexének alakulását az Ecostat. Eszerint az emberek jelentõs része szerint a nemzetgazdaság egy év múlva jobb állapotban lesz, mint most, és további megszorításokra várhatóan nincs szükség.
A válság elhúzódó oldódása, a deficitcél elérése érdekében hozott intézkedése konstans hatása, a munkanélküliség emelkedése, a reáljövedelmek folytatódó értékvesztése következtében 2010-ben a társadalom szinte minden rétegének helyzete romlik valamelyest - szögezik le az Ecostatban. A különféle szociális juttatások reálértékének romlása között jó hírként írják, hogy jövõre a nyugdíjak megõrizhetik vásárlóértéküket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!