2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Tiltakoznak a kórházakForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-24 15:16:31
Az intézmények elsõ lépésként, figyelemfelhívásként zöld zászlót tûznek ki, a dolgozók pedig zöld szalagot viselnek.

Tiltakozó akcióba kezdenek csütörtökön az egészségügyi intézmények, miután kedden nem született megállapodás a kórházak többletfinanszírozásáról.

 

A kórházak 25,5 milliárdot kérnek az év hátralévõ három hónapjára, a tárca azonban csak 4,5 milliárdot akar adni. A tárgyalások tovább folytatódnak, legközelebb jövõ kedden ülnek le egyeztetni. Az intézmények elsõ lépésként, figyelemfelhívásként zöld zászlót tûznek ki, a dolgozók pedig zöld szalagot viselnek. Székely Tamás miniszter a keddi találkozó után azt mondta, ha a vizsgálatok igazolják, hogy jogos a kórházi szervezetek kérése, a Pénzügyminisztériummal fog egyeztetni, hogy mennyi pénzt tudnak még felszabadítani erre a célra.

A Kórházszövetség a múlt héten azt mondta, ha nincs egyezség, szeptember 30-tól elképzelhetõ, hogy néhány intézményben be kell jelenteni: az adott finanszírozási feltételek mellett még a szakmai minimumfeltételeket sem tudják biztosítani. A szervezet elnöke, Varga Ferenc akkor közölte, október 7-e után az egészségügyi intézmények vezetõi az éhségsztrájktól sem riadnak vissza, ha pedig október 14-ig sincs érdemi változás, a sürgõsségi ellátás kivételével az intézmények korlátozni akarják az egészségügyi szolgáltatást, amivel tovább nõnek majd a kórházi várólisták. Ezzel párhuzamosan az intézmények nem mûködnének együtt a biztosítási felügyelettel, az esetleg kiszabott bírságot nem fizetnék be és a szállítói számlák kifizetését is csökkentenék - hangzott el.

Az érintettek emlékeztettek arra, hogy míg áprilisig havi 44 milliárdot költöttek kórházi, illetve járóbeteg-ellátásra, addig októbertõl ugyanerre már csak 33,6 milliárd forint jutna. Ez nem biztosítja az intézmények mûködését, és legalább tízezer fõs elbocsátást vonhat maga után - hangsúlyozták.

Zöld szalagot viselnek csütörtöktõl az otthoni szakápolásban dolgozók is. A Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület (MOHE) úgy értesült az Országos Egészségbiztosítási Pénztár regionális szervezeteitõl, hogy a kórházi ellátást kiváltó otthoni szakápolási ellátásokat 18 %-kal, míg a haldokló betegeket ellátó hospice szolgáltatást nyújtó otthoni betegellátásokat 24 %-kal kívánják csökkenteni az elkövetkezõ költségvetési évben, azaz 2009. október 1-tõl.

A MOHE ezért nyílt levelet írt Székely Tamás szakminiszternek, amelyben a zavartalan betegellátás érdekében az ellátórendszer finanszírozásának visszaállítását, sõt fejlesztését követelik. Az érdemi pénzügyi intézkedések megtörténtéig kezdeményezik a járó- és fekvõbeteg-ellátó szervezetekkel történõ együttmûködést, s szeptember 24-tõl - figyelemfelhívásként - zöld zászlót tûznek intézményeinkre, dolgozóik pedig zöld szalagot viselnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!