2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Mikor lesz a patikákban az újinfluenza elleni térítéses oltóanyag?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-10-01 15:27:07
Mikor vehetik meg azok, akik nem jogosultak az ingyenes védõoltásra?

A tervek szerint két hét múlva, október közepétõl megkezdõdik a H1N1 elleni térítéses oltóanyag kiszállítása a gyógyszertárakba, így megvehetik azok, akik nem jogosultak az ingyenes védõoltásra.


Az ár megállapítása még folyamatban van, de várhatóan 1800 forint körül lesz. Azok a kisebb munkáltatók, ahol szeretnék beoltatni az erre jelentkezõ dolgozókat, a patikákban jelenthetik be igényüket, és oda szállítják ki a vakcinákat. A 200-nál több munkavállalót foglalkoztató nagy cégek közvetlenül az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnél jelezhetik, mennyi oltóanyagot szeretnének venni, és azt a kijelölt gyógyszertárakban vehetik majd át - mondta el csütörtöki sajtóbeszélgetésén az intézet fõigazgatója. Kárpáti Zsuzsa azt is közölte: nem számít arra, hogy fennakadás lesz az ellátásban.

A H1N1 elleni ingyenes és a térítéses oltóanyag kiszállítása elkülönül. Minden vakcinát az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) tárol, de a 2 millió adag térítéses gyógyszert - nagykereskedõként - a lakossághoz is az EKI juttatja el. Az ezzel kapcsolatos eljárás folyamatban van. Arra számítanak, hogy két hét múlva megkezdõdhet a kiszállítás a patikákba - mondta el Kárpáti Zsuzsa.

Az oltóanyagért fizetendõ árról a fõigazgató annyit mondott: azt az egészségügyi miniszter jelenti majd be. A tárca vezetõje maximált árat határoz meg, aminél többért nem adhatják a szert a patikák. Kárpáti Zsuzsa azt megerõsítette: a várhatóan a korábban megjelent híreknek megfelelõen 1800 forint körül lesz az ár. A gyógyszertárakban a vakcinát megvásárlók megkapják a beadáshoz szükséges tût és fecskendõt, illetve a tájékoztatót is. A gyógyszerhez nem jár társadalombiztosítási támogatás.

A 200-nál kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégek a patikákban jelenthetik be igénylésüket a foglalkozás-egészségügyi orvos pecsétjével, a gyógyszertár pedig megrendeli a szükséges mennyiséget az EKI-nél. A cég visszajelzést kap arról, mikor veheti át az oltóanyagot. A tervek szerint vagy még a megrendelés hetében, vagy a következõ héten leszállítják a megrendelt vakcinákat. A 200-nál több dolgozót foglalkoztatók hivatalos igénybejelentésüket közvetlenül az EKI-nél tehetik meg. Az EKI visszaigazolja, melyik kijelölt patikában veheti át a foglalkozás-egészségügyi orvos az oltóanyagot. Ha a cégnek több telephelye is van, akkor több patikát is megjelölnek. Azt a munkáltató gyûjti össze, hány dolgozó szeretné beoltatni magát.

Kárpáti Zsuzsa szerint nagy az érdeklõdés a vakcina iránt, naponta 10-15 érdeklõdõ telefont kapnak. A fõigazgató azt mondta: az oltóanyag gyártása folyamatos, nem számít arra, hogy fennakadás lesz az ellátásban. Az EKI honlapján - www.eki.hu - folyamatosan tájékoztatják az érdeklõdõket.

Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfõn jelentette be, hogy megkapta a forgalomba hozatali engedélyt az itthon gyártott újinfluenza elleni oltóanyag. Térítésmentesen összesen négymillió oltást igényelhetnek az erre jogosultak, a további kétmillió adagért fizetni kell.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!