2024. május 8. Szerda, Mihály.
 
Drog a debreceni középiskolákban - hányingerre panaszkodtakForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-25 10:23:43
Az energiaitalok bármely diák számáta elérhetõk, néha még az iskolai büfében is.

Néhány év múltán remélhetõen nem értjük majd, hogyan kerülhetett energiaital korlátozás nélkül e gyerekek kezébe. Egyre népszerûbb a színes dobozok tartalma, s akad olyan, ami már 100 forintért elérhetõ. Felhívtunk hat debreceni középiskolát. Ötben vagy nem volt büfé, vagy nem árultak ott energiaitalt, beszéltünk azonban olyan üzletemberrel, akinek négy középiskolában van boltja és mindegyikben tart energiaitalt.

Az egyikben megkérdeztük az eladótól, milyen a kereslet. – Nem vesznek sokat, naponta egy-két dobozzal adok el. Itt felnõttképzés is zajlik, estig vannak órák, nem csak a gyerekek vásárolnak – szolgált magyarázattal a kínálatra.
Egy 17 éves diák készséggel elmondta, hogy körülbelül három éve fogyaszt energiaitalt, nem túl gyakran. A barátai körében is népszerû a termék.

Õ maga hetente-kéthetente, átalában bulikban, s nem is mindig magában issza. – Whisky-pezsgõ-energiaital, illetve vodka-energiaital – koktélt keverünk. Néha erõsen dobog tõle a szívem, ez megijeszt egy kicsit. Ritkán kávét is iszom, de attól még nem volt szívdobogásom – mesélte a fiatalember, aki nem mellesleg versenyszerûen sportol, ezért igyekszik vigyázni az egészségére.
Tízszer, tizenötször annyi koffein van némelyik energiaitalban, mint egy egyszerû kólában – tudtuk meg Szövetes Margit gyermekggyógyász szakorvostól. Az említett „üdítõ” ártalmairõl bõven volt mit mondania. Hatással van az idegrendszerre, a szívmûködésre, a gyomor- bélrendszerre, a vizelet kiválasztására. Akik kedvelik, úgy gondolják, ezáltal nõ a koncentrálóképességük, élénkebbek lesznek. Így is van egy ideig, ám a túlzott fogyasztás hamar remegést okoz, feszültségérzést, szívdobogást vált ki, szívritmuszavarhoz is vezethet.

Aki esetleg gyógyszert is szed, annak a hatását felerõsíti. Alkohollal együtt fogyasztva pedig különösen káros, olyan, mintha egyik lábammal a gázra, a  másikkal a fékre lépnék – sorolta, hozzátéve: gyakori a kiszáradás, ugyanis erõs vizelethajtók az energiaitalok.

A fiatal szomjas, egyre többet iszik, de el is távozik a folyadék, csakhogy a taurin és a koffein közben felszívódik. – Érdemes tehát nagyon óvatosan bánni ezzel az anyaggal, mert hozzászokni sem nehéz. Nem túlzás azt mondani, hogy egy könyû drogot adunk általa a középiskolások kezébe – figyelmeztetett.

 

 

Az energiaitalok veszélye

Az Amerikai Egyesült Államokban egyetemistákat vizsgáltak a tekintetben, hogy hányan és milyen mennyiségben fogyasztanak rendszeresen energiaitalt, majd ezt egybevetették a fiatalok személyiségével, szociális helyzetével. A 12-24 éves amerikaiak egyharmada iszik rendszeresen valamilyen serkentõ üdítõt, és gyakran alkohollal is keverik.

A kutatás szerint azok az egyetemisták, akik energiaital-alkohol keveréket ittak társasági összejöveteleken, lényegesen több alkoholt fogyasztottak, és kétszer annyian részegedtek le, mint azok, akik „csak” szeszt töltöttek a poharukba. Az is kiderült, hogy kétszer olyan gyakori volt a balesetek, sérülések és kórházba kerülések száma, mint a többieknél.

Egy másik vizsgálatban 15, önként jelentkezõ egészséges fiatalt itattak napi két alkalommal energiaitallal. Négy órán belül mind a vérnyomás, mind a pulzusszám mérhetõen megemelkedett. Ez az egészséges fiatal önkénteseknek panaszt nem okozott és semmiféle egészségügyi következménnyel nem járt, de betegek vagy tizenéves gyerekek esetén már gondot jelenthetett volna.


Hányingerre panaszkodtak


Magam olykor napi ötöt is megiszok a gyengébbik fajtából, és hetente egyszer-kétszer a lányaimnak is megveszem. Viszont annak nagyon ellene lennék, hogy az iskolai büfékben folyamatosan hozzájussanak, fogyasszák – mondta el érdeklõdésünkre egy kétgyerekes, élelmiszerbolt-vezetõ édesanya.

– Korábban egy általános iskolához közeli külvárosi üzletben dolgoztam, ahová már a kisebb, alsó tagozatos gyerekek is rendszeresen jöttek energiaitalt vásárolni. Rendszeresen elõfordult, hogy nem szolgáltuk ki õket, fõleg, hogy rosszullétre, hányingerre panaszkodtak, ami az adott termék silány minõségével lehetett összefüggésben. Most egy belvárosi üzletben dolgozom, ahol az energiaitalok jól fogynak, elsõsorban a középiskolások és a fiatalabb felnõttek viszik – tudtuk meg az asszonytól, aki szerint manapság ugyanolyan sikk ezeket inni, mint dohányozni.

Alsó- és felsõtagozatos lányait legszívesebben tiltaná az energiaitaloktól, de a lányok hetente kikövetelik – mert anya is iszik. – Kevéssé érzem, hogy „felpörgetne”, viszont elõfordul, hogy éjszaka nem bírok elaludni miatta – mondta az energiaitalokról, hozzátéve, hogy a magas koffeintartalmúak sokkal erõsebb hatásúak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!