2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Piramisjáték vagy vásárlói hálózat?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-02 11:01:27
Vizsgálják a Sciennetet.

Megbénult a Sciennet országos rendszere, miután a pénzügyõrség lefoglalta a cég számítógépeit, és több mint másfél milliárd forintját.
A Sciennet tagjai szerint szó sincs arról, hogy piramisjátékot mûködtettek volna és, hogy kötelezõ regisztrációs díjat kellett fizetni. A pénzügyõrség szerint nem csak a hálózat vezetõi nem fizettek adót, hanem sokan a 450 ezer tag közül - számolt be az RTL Híradó.

A cégvezetõ õrizetben, mégis kinyitott kedden a Sciennet budapesti központja. Beszélni azonban senki sem akart. A cég honlapja pedig elérhetetlen. Az alapítót, akinek cége korábban gyémántokkal is kereskedett, kommandósok fogták le a múlt héten, lefoglalták a számítógépes szervereket és 1,6 milliárd forintot is.

A tagok szerint törzsvásárlói hálózat. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint viszont piramisjáték-elven mûködött a cég. Schiffer Péter, a PSZÁF fõigazgató-helyettese azt mondta, hogy van sok kis ember, aki befizet egy foglalót, egy regisztrációs összeget, ami igazából neki nem jár vissza, ez 10 ezer forint.
Ezután a tag a hálózathoz csatlakozott boltokban kedvezményt kapott, a vásárlás után a Sciennetnek jutalék járt. A jutalék egy részét megkapta a klubtag. Így látja a pénzügyõrség a cég mûködését.

A klub egyik tagja, aki a hálózat kiépítésért is felelõs, azt mondja: nem igaz, hogy a regisztrációért pénzt kértek. Azt viszont nem tagadta, hogy különbözõ elõnyöket lehet pénzért vásárolni a rendszerben. Ezekért pedig újabb bónuszpontok járnak.

A jutalékok után adózni is kell. A pénzügyõrség szerint nem csak az Amerikában bejegyzett off-shore cég felsõ vezetése nem fizetett meg 960 millió forint adót. Sipos Jenõ, a VPOP szóvivõje elmondta, hogy elsõ körben a cég tartozásáról van szó, de felmerülhet a tömeges adóelkerülés lehetõsége is.

A pénzügyõrség még vizsgálja, a 450 ezer tag közül hányan nem fizettek adót a jutalékuk után.
1,6 milliárd forintot zároltak

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!