2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Még több kismama lesz a H1N1 áldozataForrás: Index
Utolsó módosítás: 2009-12-02 13:43:52
A szervezetük védi a magzatot, de emiatt kevésbé védett a vírussal szemben.

A várandós nõk az immunrendszerük átalakulása miatt különösen védtelenek, a ma meghalt, H1N1-gyel fertõzõdött várandós nõt mások követhetik. A téli szünet alatt lelassul, utána megint erõsödik majd a járvány.

A terhesség alatt a nõk immunrendszere legyengül, hogy a magzati sejtek (az apától örökölt) fehérjéi ne váltsanak ki a szervezetben ellenreakciót. Ha ez a temészetes immunszupresszió nem történne meg, a magzat éppúgy kilökõdne, mint a transzplantált betegek új szerve, ha nem kezelnék õket.

A növekvõ magzat miatt az anya rekeszizma megemelkedik, és a tüdeje összeszorul. Az amerikai kormány közegészségügyi szolgálatának (CDC) tájékoztatása szerint a megnõtt nyomás miatt a tüdõben csökken a folyadékáramlás, és ez jelentõsen növeli a tüdõgyulladás kockázatát.

Berencsi György virológus, az Országos Epidemiológiai Központ tudományos tanácsadója az Indexnek elmondta, hogy a H1N1-gyel szemben a szezonális influenza nagyon ritkán okoz halálos szövõdményt, mert mindenki rendelkezik ellene több-kevesebb védettséggel. Az általa ismert eseteket is több különbözõ, egyidejû fertõzés okozta.

 

Újinfluenza-fertõzéskor a kismamák szervezetébe a virológus szerint több vírus jut be, és az elpusztuló sejtek anyagán olyan baktériumok szaporodnak el, amelyek további fertõzéseket okozhatnak. Mindezek miatt a H1N1 fertõzés szövõdményeként veszélyes tüdõgyulladás alakulhat ki.

A kismamákat a korábbi influenzajárványok is súlyosan érintették. A CDC statisztikái szerint az 1918-as influenza-pandémia során minden negyedik, a fertõzést elkapó várandós nõ meghalt. Az 1957-es H1N1 járvány halálos áldozatainak a fele volt állapotos.

Berencsi György szerint meglepõ, hogy az új vírus és a H1N1 korábbi verziói általa kiváltott ellenanyagok teljesen különbözõek. Mint mondta, az 1957-es fertõzésen átesett emberek azért védettek mégis a mostani vírus ellen, mert sejtszinten alakult ki immunitásuk.

A virológus felhívta a figyelemet, hogy hiába mutatják azt a legfrissebb amerikai statisztikák, hogy lassult a járvány, ez csak a hálaadás-napi iskola- és munkaszünetnek köszönhetõ. Szerinte a téli szünet idején ugyanez játszódhat le Magyarországon is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!