2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
A GVH is vizsgálódik a ScienNet-ügybenForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-09 10:45:13
A törzsvásárlói klubnak körülbelül 400 ezer tagja volt, akiknek belépéskor 10-10 ezer forintot kellett azonnal befizetni.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is vizsgálódik a ScienNet-ügyben. A hivatal a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megszegése miatt indított eljárást egy hónapja a ScienNet valamint a Lyoness rendszerek mûködtetetésében részt vevõ vállalkozások ellen.

 

A GVH keddi közleménye szerint november 2-án indult eljárást a ScienNet International LLC és a Headmin Marketing és Adminisztrációs Kft. ellen. A versenyhatóság arra gyanakszik, hogy a két vállalkozás tisztességtelen módon befolyásolta a fogyasztókat és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. A GVH azt szeretné tisztázni, hogy a ScienNet által üzemeltetett és népszerûsített rendszerrel kapcsolatos kommunikáció egyes elemei jogszerûek-e. A versenyhatóság keresi a választ, hogy megalapozottak-e a cég által használt szlogenek, hogy tájékoztattak-e minden belépõt a költségekrõl, és egyéb szerzõdéses feltételekrõl. Arra is keresik a választ, hogy nem tévesztették-e meg a vásárlókat azzal, hogy míg a rendszert nemzetközi törzsvásárlói közösségként népszerûsítették, az csak Magyarországon tevékenykedett.

A GVH korábban, még ez év október közepén, hasonló okok miatt indított eljárást két másik, ugyancsak vásárlói közösség szervezésében érdekelt vállalkozás, a Lyoness Hungary Kft. és a Lyoness Holding AG ellen. Velük kapcsolatban is az a gyanú merült fel, hogy tisztességtelen módon befolyásolták a fogyasztói döntéseket és feltételezhetõen megsértették a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát. Annak gyanúja is felmerült, hogy a Lyoness Holding AG és a Lyoness Hungary Kft. által Lyoness rendszer néven üzemeltetett vásárlói közösséget népszerûsítõ tájékoztató anyagok nem jogszerûek. A vizsgálatok még tartanak.

November végén a vám- és pénzügyõrség is beszámolt arról, hogy 1,6 milliárd forintot zároltak a ScienNet International LLC számláin, miután kiderült, hogy a Washingtonban bejegyzett, de kizárólag Magyarországon mûködõ vállalkozás tavaly körülbelül 960 millió forint adót nem fizetett meg az államnak. Az elõzetes adószakértõi vélemény alapján a társaságnak 2008-ban 960 millió forint adót kellett volna bevallania és megfizetnie. A speciális törzsvásárlói közvetítéssel foglalkozó cég nemcsak Magyarországon, de a bejegyzés szerinti országban sem fizetett adót, illetve ottani adószáma sincs. A cég alapítóját, aki egyben az ügyvezetõ is volt, és a cég számláit is egyedül kezelte, november 25-én fogták el. Ezzel egyidõben 40 helyen csaptak le a vámnyomozók.

A törzsvásárlói klubnak körülbelül 400 ezer tagja volt, akiknek belépéskor 10-10 ezer forintot kellett azonnal befizetni. Ez a pénz késõbb már nem járt vissza. Az már kiderült, hogy a vállalkozás felsõbb vezetõi különbözõ tisztázatlan jogcímeken több százmillió forintot vettek ki a cégbõl. A bíróság a vállalkozás vezetõjét már elõzetes letartóztatásba helyezte, és több tízmillió forintos luxusautóját is lefoglalták.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!