2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Tévedett az APEH: Nem járnak le a sárga csekkekForrás: Haon, Origo
Utolsó módosítás: 2009-12-10 14:04:11
Nincs, és 2010. január elsejével sem lesz változás.

Nincs, és 2010. január elsejével sem lesz változás a postai sárga csekkek befizetésének menetében: a Magyar Posta korlátlan ideig elfogadja az ügyfeleknél lévõ, régi típusú csekkeket is, azokat nem kell újra cserélni, helyettük nem kell újakat igényelni - írja a Világgazdaság Online.

 

Téves tehát az a sajtóban megjelent információ, amely szerint a régi csekkek felhasználását 2009. december 31-ei határidõhöz köti a postai szolgáltató. A Magyar Postának alapvetõ érdeke, hogy az ügyfelek befizetéseiket zavartalanul teljesíteni tudják, ezért a régi típusú csekkek felhasználhatóak, amíg el nem fogynak – olvasható a cég közleményében.

 

Az új típusú csekkek 2008-ban kerültek forgalomba jól látható FM és M megkülönböztetõ jelzésekkel. A változást a 2007-ben a pénzmosás és a terrorizmus elleni küzdelem érdekében vezette be a posta.

 

A megkülönböztetõ jelzések használata azonban nem kötelezõ, az kizárólag az ügyfelek befizetéseit és a postai dolgozók munkáját hivatott megkönnyíteni. Az azóta eltelt idõszakban a régi típusú csekkek amúgy is „kikoptak” a forgalomból, ma már alig-alig találkozni azokkal a postákon.

 

Az APEH sajtóosztálya kérdésünkre elmondta: már eltávolították a csekkek felhasználási határidejére vonatkozó közleményt honlapjukról és az ügyben a Magyar Posta közleménye az irányadó.


Elõzmény:

 

08:00 Megszûnik a most használtos, régi típusú készpénz-átutalási megbízás. A csekkeket még idén elfogadják, januártól azonban csak az új típusúakkal lehet majd pénzt utalni - hívta fel a figyelmet az APEH honlapján.

 

Az új csekk - január 1-jétõl


A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelõzésérõl és megakadályozásáról szóló törvény alapján, illetve a Magyar Posta Zrt. Pénzforgalmi Szolgáltatásainak Általános Szerzõdési Feltételeinek elõírása szerint a régi típusú készpénzátutalási megbízásokkal 2009. december 31-éig lehet a befizetéseket teljesíteni. Január 1-jétõl a Magyar Posta kizárólag az új típusú kibõvített csekkeket fogadja el.

Az új típusú csekkek egy rovattal bõvültek, amelyen a befizetõ azonosítására alkalmas okmányt - például személyi igazolvány, vagy egyéb okirat - típusát és számát kell feltüntetni, 1000 eurót meghaladó forint összeg befizetésénél. Az új típusú készpénz-átutalási megbízást egyébként már több szolgáltató is alkalmazza.

A régi típusú csekkeket eszerint már csak idén lehet felhasználni, új típusú csekkeket bármely APEH-ügyfélszolgálaton vagy írásban a területileg illetékes igazgatóságokon lehet igényelni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!