2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Lendvai: A sikeres gazdasági nagytakarítás éve volt 2009Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-23 09:55:47
A sikeres gazdasági nagytakarítás évének nevezte 2009-et az MSZP elnöke, míg 2010 a gazdasági és politikai döntés éve lesz szerinte.

A kormánypárti politikus szerint a választási kampányban a felelõtlen ígéretek és a felelõsségverseny közül az MSZP ez utóbbit fogja választani.

A jövõ évi büdzsében nincsenek csapdák, mert valamennyi "csontvázat" sikerült kivenni a szekrénybõl - fogalmazott évértékelõ sajtótájékoztatóján Lendvai Ildikó. Az MSZP elnöke szerint fontos a külföld bizalma, ám nem nekik kívánnak megfelelni. A politikus megköszönte az ország polgárainak türelmét, amelyet a válságkezelõ intézkedésekkel kapcsolatban tanúsítottak.

Lendvai Ildikó a munkahelyek védelmét és a munka becsületnek visszaállítása nevezte a legfontosabb feladatnak. A pártelnök szerint a válság addig nem ér véget, ameddig nincsenek biztonságban a munkahelyek. A politikus hangsúlyozta, hogy 2010-ben - elõször a rendszerváltás óta - a bruttó bérekbõl több marad a polgároknál, mint amennyit be kell fizetni az államnak.

Az MSZP baloldali pártként fontosnak tartja a szolidaritást - fogalmazott Lendvai Ildikó. A politikus szerint ennek érdekében jött létre a krízisalap, csökken a távhõ áfája, folytatódik a nyugdíjkorrekció, de ide sorolta a banki magatartáskódex megalkotását is.

Lendvai Ildikó a döntés évének nevezte 2010-et, amelyben a felelõtlen és a felelõs ígéretek, valamint a folytatódó válságkezelés és az eddigi eredmények elherdálása közül kell majd választani.

Az MSZP - saját kárán is tanulva - csak felelõs, ellenõrizhetõ ígéreteket fog tenni a kampányban. Lendvai Ildikó arra kérte a munkavállalókat, hogy ellenõrizzék: betartja-e a kormány idei ígéreteit. Példaként a szuperbruttósítást említette, amely nem csökkenti a nettó béreket. A politikus szerint a vállalkozók terheit enyhíti a járulékcsökkentés, a nyugdíjasok bevételeit növeli a nyugdíjkorrekció. A családok helyzetén javít a távhõ áfájának csökkentése, a kiterjesztett ingyenes iskolai étkeztetés, az iskolai gyümölcsprogram. Lendvai Ildikó azt kérte, hogy jövõre mindenki ellenõrizze, hogy teljesültek-e a vállalások.

Lendvai Ildikó újságírói kérdésre beszélt az õszödi beszéd kiszivárogtatásának ügyérõl is. Az MSZP elnöke nagyon kíváncsi, hogy ki juttatta el a felvételt a sajtóhoz, de arra is, hogy miért várt ezzel csaknem fél évet. A politikus szerint a beszéd legnagyobb hibája, hogy nem nyilvánosan hangzott el.

Az MSZP elnöke bejelentette: tiszteletben tartják Bajnai Gordon kormányfõ azon döntését, hogy a választások után már nem kíván közéleti szerepet vállalni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!