2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Fizet az orvos, ha lusta a betegForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-24 09:01:17
Néhány ezertõl akár több százezer forintig terjedhet az a büntetést, amelyet több tucat háziorvosnak ki kell fizetnie, mert...

olyan pácienseik gondozásáért is fölvették a pénzt, akiket évek óta nem is láttak - írja a lap.

Eddig 28 orvost bírságolt meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, mert egyes betegeiket nemcsak hogy már évek óta nem látták, de nem is tettek semmit azért, hogy a rendelõjükbe csalogassák õket. A hatályos jogszabályok szerint csak olyan taj kártya után jár a havi 160 forintos kártyapénz a háziorvosnak, akit rendszeresen gondoz. A praxisba bejelentett, de a rendeléstõl egy, illetve három éve távolmaradó pácienseket az orvosnak ki kell jelentenie a körzetébõl. Aki ezt elmulasztja, annak - legfeljebb öt évre visszamenõleg - visszavonja az OEP a jogtalanul felvett közfinanszírozást.

Az egészségbiztosító szerint a büntetés elkerüléséhez már az is elegendõ volna, ha az orvos bizonyíthatóan megpróbálta a rendelõbe csalogatni a rendszeres szûrésekrõl makacsul t! ávol maradókat. A betegnek küldött levél tértivevényével vagy a számítógépes szoftver által regisztrált e-maillel is igazolható a gondoskodás, elkerülhetõ a büntetés. A lapnak nyilatkozó orvosok igazságtalannak ítélték a büntetést, szerintük eleve rossz a rendszer, a jogalkotóknak az embereket kellene érdekeltté tenniük abban, hogy rendszeresen járjanak szûrésre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!