2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Megszûnt a jövedéki ellenõrzés a határonForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-01-07 17:49:01
Mostantól csak a határrendészek nézik meg az iratokat a Romániába történõ ki- és belépésnél.

Megszûnt a jövedéki ellenõrzés a magyar-román határon. A pénzügyõrök január 1-tõl a határátkelõkön már nem ellenõriznek, hanem ún. mélységi ellenõrzést végeznek a határmenti területeken. Mostantól csak a határrendészek nézik meg az iratokat ki- és belépésnél.

 

Románia Európai Unióhoz csatlakozásával 2007. január 01-én megszünt a vámellenõrzés a román határszakaszon, azonban a pénzügyõrök továbbra is végeztek jövedéki ellenõrzéseket a határátkelõn. Ennek az az oka, hogy Románia csatlakozásakor haladékot kért az Uniótól hogy a jövedéki adókat a csatlakozás idõpontja helyett 2009 végére kelljen az uniós szintre emelnie.

Ezt meg is kapta. Ezért 2007-tõl 2009 végéig még megmaradt a jövedéki ellenõrzés a határon - mondta a Független Hírügynökségnek Márkus András a Vám- és Pénzügyõrség Dél-Alföldi Parancsnokság parancsnoka.

Január 01-tõl azonban a pénzügyõrök végleg levonulnak a román határszakaszról. A vámosok ezután az országhatáron belül, úgynevezett mélységi ellenõrzéseket végeznek majd. Minden megyeszékhelyen létrehoztak egy úgynevezett járõr alosztályt, akik végzik a közúti, piac, vásár ellenõrzéseket.

Vizsgálják többek között a jövedéki termékek árusítását, birtoklását, termékdíj kötelezettséggel kapcsolatos jogszabályi elõírásokat. Mostantól õk ellenõrzik a fémhulladékokat, fémtörvénnyel kapcsolatos szabályokat is. Vagyis az eddig a határon dolgozó vámosok mindegyikének megmaradt a munkája - mondta a parancsnok.

Márkus András elmondta, a Dél-Alföldön nagyon jó felderítési mutatókkal dolgoztak a vámosok. Ezeket az eredményeket a jövõben is meg akarják tartani, ezért új módszerekkel végzik majd a mélységi ellenõrzéseket, ám ennek részleteirõl nem akart beszélni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!