2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Eltörölte az Alkotmánybíróság a vagyonadótForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-01-26 17:38:59
Visszamenõleges hatállyal megsemmisítette a lakóingatlanok adójára vonatkozó törvényi rendelkezéseket a testület.

Keddi határozatában az Alkotmánybíróság visszamenõleges hatállyal megsemmisítette a lakóingatlanok adójára vonatkozó törvényi rendelkezéseket - olvasható a testület közleményében. Az egyes nagy értékû vagyontárgyakat terhelõ adóról szóló törvénynek csak a lakóingatlanokra vonatkozó részeit törölték el, a vízi és légi jármûvek, valamint a nagy teljesítményû autók adója ellen benyújtott indítványokat elutasította. Ez azt jelenti, hogy a lakóingatlanok után nem kell sem bevallást készíteni, sem adót fizetni idén tavasztól, a többi vagyontárgy után viszont igen.

Az AB elöljáróban leszögezi: a vagyonadó és annak önadózással való megállapítása nem alkotmányellenes. A testület két ponton találta a jogbiztonságot sértõnek a 30 millió forintnál értékesebb lakóingatlanok adójáról alkotott szabályokat. Emlékeztetnek arra, hogy az APEH-nek joga lett volna arra, hogy utóbb az önadózással megállapított értéktõl eltérõen állapítsa meg a forgalmi értéket, és 10 százaléknál nagyobb - az állam számára hátrányos - eltérés esetén bírságot szabjon ki. Ez pedig bármikor elõfordulhatott volna az AB szerint.

A testület azt állapította meg, hogy a lakások adójának alapjául szolgáló, árként elérhetõ érték bizonytalan, gyakran akár 30-40 százalékos ingadozást mutathat. A törvény azonban önadózással párosítja ezt, amivel a forgalmi érték bizonytalanságából eredõ kockázatot egyoldalúan az adóalanyokra hárítja, ami sérti a jogbiztonságot. Ugyanezért találta alkotmányellenesnek azokat az ellentmondásos szabályokat, amelyekbõl nem egyértelmû, milyen értéket kell adóalapnak tekinteni, és több adóalany (vagyis tulajdonos) esetén hogyan kell közöttük megosztani az adófizetési kötelezettséget akkor, ha az ingatlant a földhivatalnál bejegyzett vagyoni értékû jog (vagyis például jelzálog) terheli, és az annak gyakorlására jogosult személy az adófizetés kötelezettje.

Az ingatlanadó eltörlésével az idei költségvetésbõl mintegy 50 milliárd forint bevétel esik ki, amelyet - ha nem pótolják máshonnan - a kormány a 206 milliárd forint tartalékból csoportosíthatja át, ellenkezõ esetben - hacsak a gazdaság teljesítménye nem lesz lényegesen jobb a most tervezett 0,6 százalék visszaesésnél - 0,2 százalékponttal növekszik az államháztartás hiánya.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!