2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
A vízi rendészet szerint istenkísértés a BalatonátCsúszásForrás: Index
Utolsó módosítás: 2010-02-04 19:23:13
A Balatoni Vízi Rendészeti Rendõrkapitányság életveszélyes kezdeményezésnek tartja a hétvégére, egy hírportál által a Balaton jegére meghirdetett BalatonátCsúszást.

Horváth László, a vízi rendészeti kapitányság vezetõje közölte: életveszélyes mutatvány, sõt istenkísértés a kezdeményezés, mivel az tömegeket buzdíthat arra, hogy átkeljenek a Balaton jegén.


Jeges Balaton


Hangsúlyozta, hogy senki, így a program szervezõi sem tudhatják, milyenek a jégviszonyok a tó közepén, ahol a rianások, tágulások és torlódások miatt akadnak igen vékony jégrétegû, hóval takart felületek.

A szervezõ nyilatkozataival szemben a balatoni vízirendészet az azzal együttmûködõ Kötél Egyesülettel nem kíván részt venni a rendezvény biztosításában, azon túlmenõen, hogy a hétvégi balatoni rendezvények miatt megerõsített létszámmal lesz jelen a parton.

Óva intett attól mindenkit, hogy egy felelõsséget nem vállaló szervezés kapcsán felkészületlenül menjen a tó - kijelölt jégpályákon kívüli - jégfelületére.

Sem törvény, sem rendelet nem tiltja a Balaton történõ átkelést. Egy rendelet értelmében a saját felelõsségére bárki a jégre mehet megfelelõ látási viszonyok között ott, ahol ez nem tilos, ha a jég kellõ szilárdságú, nem olvad és nem mozog. A fokozott veszély miatt azonban felelõsek a szervezõk is az ilyen programok lebonyolításának biztonságáért - mondta Horváth László.


Bejárják a terepet


Kardos Gábor, a Badacsonytomaji Szörfklub SE vezetõségi tagja a honlapjukon arról tájékoztat, hogy február 6-án és 7-én rendezik meg az I. BalatonátCsúszást, amelynek keretében a résztvevõk nekivágnak a távnak "jégszörffel, korcsolyával és minden eszközzel, amivel haladni lehet a jégen". Hozzátette, hogy a biztonságos átkeléshez szükséges még a ködre és egyebekre felkészülve iránytû, GPS és a leginkább forralt bor.

Az ötletgazda közölte: a biztonság érdekében a jég- és az idõjárási viszonyok függvényében csak az utolsó pillanatban döntenek majd arról, hogy Badacsony-Szigliget vagy Badacsony-Fonyód között teszik meg a távot oda-vissza. Az indulás elõtt be fogják járni az útvonalat. Az eddigi jelentkezések alapján lesz kite-, szörf- és jégvitorlás-csapat. Ezen kívül sífutó felszereléssel ajánlják még az átkelést, gyalogosan vagy korcsolyával egyelõre nem.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!