2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Újabb fejlemények a BKV-botránybanForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-10 12:57:32
Demszky Gábor fõpolgármester szerdán áll a Fõvárosi Közgyûlés BKV-botrányokat vizsgáló bizottsága elé. Korábbi fõtanácsadója, Mesterházy Ernõ kórházba került. Nyomoznak a metróépítésen elfolyt milliárdok ügyében is.

Szerdán hallgatja meg Demszky Gábort a BKV-botrányokat vizsgáló fõvárosi eseti bizottság. A fõpolgármester mellett a tervek szerint Ikvai-Szabó Imrének és Székely Gábor volt felügyelõbizottsági elnöknek tesz fel kérdéseket a bizottság. A Fõvárosi Közgyûlés tavaly novemberben állított fel eseti vizsgálóbizottságot a BKV-nál kitudódott szabálytalanságok feltárására. A bizottságot a fideszes György István vezeti, társelnök pedig a szocialista Steiner Pál.

Háziõrizetbe kerülhet Mesterházy Ernõ

A Tököli Rabkórházba került a BKV-ügyekben gyanúsított és elõzetes letartóztatásban lévõ Mesterházy Ernõ, Demszky Gábor egykori fõtanácsadója. Mesterházy ügyvédje szerint egyelõre pontosat nem tudni, de feltehetõen a súlyos magas vérnyomásával lehet összefüggésben az eset.
Papp Gábor, Mesterházy Ernõ jogi képviselõje a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy egyelõre annyit tud, hogy védencét a Tököli Rabkórházba szállították át. Az ügyvéd jelenleg külföldön tartózkodik, így részelteket nem tud az esetrõl. Annyit mondott, hogy vélhetõen az ügyfele súlyos magas vérnyomásával van összefüggésben a kórházi átszállítás.

A Népszava korábban beszámolt arról, hogy egy héten belül házi õrizetbe kerülhet Mesterházy Ernõ, Demszky Gábor BKV-ügyekben letartóztatott korábbi fõtanácsadója, ha a bíróság helyt ad a fellebbezésének. Mesterházy ügyvédje a lapnak elmondta, hogy ügyfele eddig kétszer tett vallomást és részletes magyarázatot adott arra, hogy miért lehetetlen az, amivel gyanúsítják, vagyis hogy szükségtelen szerzõdések megkötésére bírta rá a BKV egyes vezetõit.

Az elõzetes letartóztatása ellen fellebbezett az ügyvéd, szabadlábra helyezést kért, de véleménye szerint a részletes vallomásokat figyelembe véve legfeljebb házi õrizetre módosíthatja a bíróság Mesterházy Ernõ elõzetes letartóztatását.

A metrópénzekkel is ment a trükközés?

Összesen 8,8 milliárd forint összegû tanácsadói szerzõdést kötött a BKV a 4-es metró építése kapcsán az Eurometro Kft.-vel, úgynevezett projektvezetési tanácsadásért - tudta meg a Blikk. A BKV részérõl a társaság egy volt vezérigazgatója, Aba Botond írta alá a papírt. A metróépítés ügyében a rendõrség hetek óta nyomoz hûtlen kezelés miatt, de az ügyben hírzárlat van. A lap szerint azt is vizsgálják, hogy politikusoknak közük lehet-e a metróépítkezés megdrágulásához, és hogy egyes kivitelezõk újabb és újabb többletköltségekkel állnak elõ. Van olyan szerzõdés, ami szerint, ha késik egy állomás befejezése, a kivitelezõ kötbért fizet, viszont a késés miatt kártérítés jár az alagútfúróknak, mert nem tudnak dogozni. Ez utóbbi pénz viszont magasabb, mint az állomásépítõk büntetése, így ha a két cég egy kézben van, munka nélkül jut pénzhez az építkezés késleltetésével - olvasható a Blikkben.

 

BKV-ügy: fideszes jelölt került a képbe

 

Majdnem 300 millió forintot kapott a BKV-tól tanácsadásért a CEMI nevû cég 2007-ben. A társaság egyik korábbi ügyvezetõje Orbán Krisztián volt, aki a múlt hétvégén visszalépett fideszes képviselõjelölt, Orbán Anita férje - írja a Népszabadság.

Orbán Anita a Fidesz egyik esélyes jelöltje volt a választáson, a hivatalos tájékoztatás szerint egészségügyi okok miatt nem tudja vállalni a jelöltséget.

Orbán Krisztián közleményben cáfolta a Népszabadság értesülését. Azt írta, hogy a CEMI Kft. volt ügyvezetõjeként nem foglalkozott fõvárosi tulajdonú cégekkel, így a BKV-val sem. Állítása szerint az más kollégáinak a feladata volt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!