2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Hókár miatt több éves pereskedés?Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-02-17 11:00:31
Fél- egy millió forint. Egy átlagos autóban ekkora kárt okozhat, ha egy háztetõrõl ráomlik a felgyülemlett hó. A nagy havazások miatt egyre több ilyen eset van.

Az RTL Híradó által megkérdezett ügyvéd szerint nem teljesen egyértelmû, hogy ezt a kárt kinek kell kifizetni. Gyakran hosszú pereskedés vár az autótulajdonosokra.

Rossz helyen álltak, azért törtek össze. De nem a sofõrök voltak a hibásak.

„Amikor megérkeztem az a látvány fogadott, hogy a kocsi teteje teljesen jéggel volt borítva. Végig teljesen be van horpadva.”

Még a belsõ kárpit is szétszakadt Kékesi Attila autójában. Több száz kiló hó hullott a kocsira a háztetõrõl.

Szerencséje volt, mert a hó egy hotel tetejérõl hullott a kocsira. A hotelnek pedig volt biztosítása, ezért õk kifizetik a több mint fél milliós kárt. Vagy legalábbis egy részét.

„Nem tudom, hogy mit fognak kínálni, vagy mit térítenek meg. Mert az nyilvánvaló, hogy azt nem, hogy csökkent a kocsi értéke” – mondta Kékesi Attila.

Ha viszont nincs a háznak biztosítása, akkor a kárt a ház tulajdonosainak kell megtéríteniük. Hiába írják ki, hogy hóomlás-veszély van, ez nem mindig elég.

„A háztulajdonos köteles nem csak a járdát takarítani, hanem az ilyen esetekben lehetséges károkat megelõzni. Most volt hófogórács, nem volt, miért nem volt, vagy ha volt, miért nem töltötte be a funkcióját. Ezt esetenként kell elbírálni” – mondta Kovács Kázmér ügyvéd.

Az ügyvéd szerint egy ilyen vita akár másfél évig is elhúzódhat. Ezért azt javasolja, hogy az az autós, akinek van CASCO-ja, csináltassa meg a saját biztosítójának a számlájára a kocsit.

A szokatlanul nagy havazás miatt egyébként harmincszor többen fordulnak a biztosítókhoz hókár miatt, mint tavaly.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!